Το Κατάρ υπέγραψε μια συμφωνία αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (70 δισ. rials) με τους ναυπηγικούς ομίλους της Νότιας Κορέας για να ενισχύσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Το εμιράτο του Κόλπου συνήψε συμφωνίες με την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., την Hyundai Heavy Industries Co. και τη Samsung Heavy Industries Co., σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Qatar Petroleum(QP).

Οι τρεις εταιρείες που εδρεύουν στην Κορέα θα διατηρήσουν ένα «μεγάλο μέρος» της ικανότητας κατασκευής πλοίων LNG για την QP έως το 2027.

Η συμφωνία, αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων rials του Κατάρ (19,1 δισεκατομμύρια δολάρια), θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή περισσότερων από 100 πλοία LNG για το Κατάρ, σύμφωνα με την QP.

«Έχουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ναυπηγικής πλοίων LNG στην ιστορία», δήλωσε ο Saad Al-Kaabi, διευθύνων σύμβουλος της QP και υπουργός Ενέργειας του Κατάρ. «Έχουμε εξασφαλίσει περίπου το 60% της παγκόσμιας ναυπηγικής ικανότητας LNG έως το 2027.»

Η QP υπέγραψε ξεχωριστή συμφωνία για την εξασφάλιση της ναυπηγικής ικανότητας με την Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group Co., θυγατρική της China State Shipbuilding Corp., τον Απρίλιο.

Χρειάζεται μεγαλύτερο στόλο λόγω νέων έργων στο Κατάρ και τις ΗΠΑ

Το Κατάρ «προχωράει πλήρως» με την επέκταση του North Field, το μερίδιό του στo μεγαλύτερo κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε ο al-Kaabi. Αυτό θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή της χώρας από 77 εκατομμύρια τόνους σε 126 εκατομμύρια τόνους έως το 2027, είπε.

Η QP θα επεκτείνει την παραγωγή της παρά τα σχέδια μείωσης των δαπανών κατά περίπου 30%, δήλωσε ο Kaabi τον περασμένο μήνα.