Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στην Αλγερία ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που επιδιώκει την υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών με το καθεστώς της πρώην γαλλικής αποικίας. Η επίσκεψη σκιάσθηκε, ωστόσο, από τα υπονοούμενα Αλγερινού υπουργού για δήθεν στήριξη που απολαμβάνει ο Γάλλος πρόεδρος από το «εβραϊκό λόμπι».


ΠΑΡΙΣΙ. Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στην Αλγερία ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που επιδιώκει την υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών με το καθεστώς της πρώην γαλλικής αποικίας. Η επίσκεψη σκιάσθηκε, ωστόσο, από τα υπονοούμενα Αλγερινού υπουργού για δήθεν στήριξη που απολαμβάνει ο Γάλλος πρόεδρος από το «εβραϊκό λόμπι». Ο κ. Σαρκοζί μεταβαίνει στην Αλγερία, ευελπιστώντας να εξασφαλίσει την υπογραφή σημαντικών συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου από το Αλγέρι προς το Παρίσι. Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη μετοχοποίηση ποσοστού μεταξύ 2,5% και 3,7% του κεφαλαίου της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας, EDF, με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην ανώτατη παιδεία.


Την παραμονή της επίσκεψής του, ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε την ευχή οι δύο χώρες να αποδεχθούν το κοινό τους παρελθόν, αποφεύγοντας «κάθε μικροπολιτική εκμετάλλευση της ιστορίας». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Αλγερίας: «Πρέπει να στραφούμε προς το μέλλον, καθώς οι νέες γενιές, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας σας, δεν μπορούν να περιμένουν τη ρύθμιση των προβλημάτων του παρελθόντος από τους ενήλικες».


Αφορμή των δηλώσεων Σαρκοζί στάθηκαν τα λόγια του υπουργού των Βετεράνων Πολεμιστών, Μοχάμετ Σερίφ Αμπάς, την περασμένη εβδομάδα: «Γνωρίζετε τις ρίζες του Γάλλου προέδρου και ξέρετε ποια κέντρα τον έφεραν στην εξουσία. Το παγκόσμιο εβραϊκό λόμπι είναι ο πραγματικός αρχιτέκτονας της ανόδου Σαρκοζί στην εξουσία», είχε δηλώσει ο Σερίφ Αμπάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αλ Χαμπάρ του Αλγερίου. Τα λόγια του υπουργού προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών από τη γαλλική κυβέρνηση, προτού ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, επαναφέρει δημόσια στην τάξη τον υπουργό και παλιό συμπολεμιστή του.


Δεδηλωμένη φιλοδοξία του Γάλλου προέδρου για το ταξίδι του στην Αλγερία είναι η υπογραφή συμβολαίων εξαγωγών φυσικού αερίου με την κυβέρνηση της χώρας, που «θα εγγυώνται την τροφοδοσία της γαλλικής αγοράς μέχρι το 2019», αλλά και η επίτευξη σημαντικής συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Γαλλίας, GDF, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων στο κοίτασμα Τουάτ, με την Total να προγραμματίζει επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων στο κοίτασμα του Αρζιού. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε στις χθεσινές δηλώσεις του ότι τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια θα οδηγήσουν στη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας στην Αλγερία. Την ίδια ώρα, ο Νικολά Σαρκοζί ευελπιστεί να υπογράψει επικερδείς συμφωνίες για τη δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης συρμών του τραμ και πυροσβεστικών οχημάτων επί αλγερινού εδάφους.


Αναθεώρηση νόμου μετανάστευσης


Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Σαρκοζί φιλοδοξεί να συζητήσει την αναθεώρηση της γαλλο-αλγερινής συμφωνίας του 1968, με στόχο την κατάργηση των απαρχαιωμένων διατάξεων και τη διευκόλυνση της κίνησης πτυχιούχων και ειδικευμένων εργαζομένων μεταξύ των δύο κρατών.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, προβλήματα αντιμετωπίζει η μεταρρύθμιση των δικαστικών δομών, που επιδιώκει η υπουργός Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί, η οποία χαρακτήρισε χθες «ασθενική» τη συμμετοχή δικαστικών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων στην Ημέρα Συνδικαλιστικής Δράσης της 29ης Νοεμβρίου. «Η συμμετοχή στην απεργία δεν ξεπέρασε το 21% την Πέμπτη», είπε η κ. Ντατί, που συνέχισε ωστόσο χθες το διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δικαστικών.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η απουσία της κ. Ντατί από την τελετουργική έναρξη της δικαστικής περιόδου, εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού, την οποία παρακολούθησαν ανελλιπώς όλοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης από το 1920.