Με τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού να είναι ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται ο διάλογος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγεται ένα πεδίο συζήτησης αναφορικά με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασιών μεταξύ των  εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην γεωθερμία με τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Με φόντο την πτώση των τιμών του πετρελαίου αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια νέα ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία της γεωθερμίας με τον τομέα αυτό,

 

με δεδομένο ότι το κόστος των επενδύσεων έχει μειωθεί αρκετά, ενώ οι βιομηχανίες γεωθερμικών και ορυκτών καυσίμων χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό, και παρόμοιες δεξιότητες στις γεωτρήσεις. Ήδη, σε δημοσιεύματα από διεθνή δίκτυα ενημέρωσης γίνεται λόγος για εν δυνάμει συνεργασίες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και της γεωθερμίας, στον Καναδά. Στην Κροατία, ο Οργανισμός Υδρογονανθράκων απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις για την εξερεύνηση του γεωθερμικού νερού για ενεργειακούς σκοπούς σε τέσσερις περιοχές στην κοιλάδα Ντράβα, στα βορειοανατολικά της χώρας. Η θερμοκρασία του νερού στις τοποθεσίες υπερβαίνει τους 100 βαθμούς Κελσίου, που είναι το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τον οργανισμό στρέφεται σε φρεάτια που έχουν «τρυπηθεί» παλιότερα, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ρίσκου και το κόστος για τους μελλοντικούς επενδυτές.

-Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν στον γεωθερμικό τομέα, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Γεωθερμικής Ένωσης Marit Brommer

 

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Γεωθερμικής Ένωσης Marit Brommer σε δηλώσεις της ανέφερε πως τόσο η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και εκείνη της γεωθερμίας έχουν πολλά κοινά, ενώ οι εργαζόμενοι σε εταιρείες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν στον γεωθερμικό τομέα. Σύμφωνα με το στέλεχος της ένωσης «είναι σαφές ότι το ενεργειακό τοπίο θα αλλάξει. Με την γεωθερμία να προσφέρει την ευκαιρία σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων να στραφούν σε νέες, καθαρότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Είναι λογικό ότι θα υπάρξει αλλαγή στη σκέψη τους για το πώς να χρησιμοποιούν το εργατικό δυναμικό τους, τα εργαλεία εξοπλισμού και την εμπειρία  τους σε μεγάλα έργα. Δεδομένου ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ήδη επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ηλιακά και υπεράκτια αιολικά έργα, ο δρόμος προς τη γεωθερμία φαίνεται πιο ξεκάθαρος από ποτέ», σημειώνει η ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη που δραστηριοποιούνται στο τομέα της γεωθερμίας απαιτείται μια υποστήριξη και από πλευράς των κυβερνήσεων. Η μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτήσει μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα. Θα πρέπει τονίζουν να ξεπεραστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και να δοθούν φορολογικά κίνητρα. Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε τα τρωτά σημεία των σημερινών ενεργειακών συστημάτων και υπέδειξε τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στον τομέα των ΑΠΕ διεθνώς.