Δύο χρόνια θα χρειαστεί η γαλλική οικονομία μέχρι να ανακάμψει από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, που πυροδοτήθηκε φέτος από τη κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας σύμφωνα με το Reuters. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί 10,3% φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας.

Περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα χαθούν φέτος και η ανεργία θα μπορούσε να ανέβει σε νέο ρεκόρ 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι πιο αισιόδοξες εάν ο ιός τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού θα μπορούσε να βυθίσει την οικονομία σε πτώση 16% φέτος, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 6% το 2021 και 4% το 2022.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Τράπεζα δεν έλαβε στα υπόψιν τον πιθανό αντίκτυπο ενός σχεδίου ανάκαμψης που σκοπεύει να ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έθεσε στη Γαλλία ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά από τις 11 Μαΐου.

Με το τέλος Μαΐου, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούσε να κυμαίνεται κατά 17% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, αν και αυξήθηκε από τη μείωση κατά 32% που παρατηρήθηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες lockdown του Μαρτίου, εκτιμά η κεντρική τράπεζα. Η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να φτάσει σε λιγότερο από το 12% των κανονικών επιπέδων αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε η τράπεζα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, ο χρόνος που αφιερώθηκε στο lockdown σημαίνει ότι η οικονομία πιθανώς συρρικνώθηκε κατά 15% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, όταν είχε υποχωρήσει 5,3%.