Δένδιας: «Ιστορική η Συμφωνία με την Ιταλία, Επιβεβαιώνει το Δικαίωμα των Νησιών σε Θαλάσσιες Ζώνες»

Δένδιας: «Ιστορική η Συμφωνία με την Ιταλία, Επιβεβαιώνει το Δικαίωμα των Νησιών σε Θαλάσσιες Ζώνες»
energia.gr
Τρι, 9 Ιουνίου 2020 - 15:37

Υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», τονίζοντας ότι επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα του 1977

Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, υπεγράφη λίγο μετά τη 1 μ.μ., ενώ νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

«Μέλημα μας είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επικυρώνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με άκυρες, όπως το μνημόνιο Άγκυρας - Σαράτζ, ούτε με μονομερή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Αναδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, ενώ δήλωσε ότι τις «κόκκινες γραμμές» τις προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο και αυτές «θα γίνουν σεβαστές», όπως υπογράμμισε

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας μας στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην βορειοαφρικανική χώρα, καθώς και την ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη».

Σχετικά με τους όρους της συμφωνίας διαβεβαίωσε ότι κατοχυρώνονται τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων, ευχαριστώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

« ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία, χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, επισημαίνοντας ότι η χώρα του αποδεικνύει ότι φροντίζει τα συμφέροντα των αλιέων, σεβόμενη ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. 

Σχετικά με το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού και των τουριστικών μετακινήσεων, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «αναμένουμε ότι οι Ιταλοί φίλοι μας θα περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ιταλία», υπενθυμίζοντας ότι από τις 15 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί για τα ταξίδια Ιταλών πολιτών στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντι Μάιο εξέφρασε την ικανοποίηση της Ιταλίας για την απόφαση της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς τουρίστες έως τα τέλη Ιουνίου.

Αναφορικά με τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σημείωσε πως η πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο μεταναστευτικό, ο Ιταλός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι πρόκληση για τις χώρες πρώτης εισόδου και τάχθηκε υπέρ μιας νέας συμφωνίας που θα επιμερίζει το βάρος της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Παράλληλα, εξήρε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και τη συνεργασία τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.