Η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελεί από τους διακηρυγμένους στόχους δήμων και περιφερειών της χώρας, αποδεικνύοντας πως η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας που είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται μπροστά μας. «Όχημα» στην κατεύθυνση αυτή είναι και η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων 

με τελευταία παραδείγματα την περιφέρεια Κρήτης, η οποία στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε τη συμμετοχή της στην ενεργειακή κοινότητα Ανατολικής Κρήτης με τον τίτλο «Μινώα Ενεργειακή». Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης στη μεγαλόνησο που βρίσκεται άλλωστε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, λόγω και του μεγάλου έργου της μεγάλης και μικρής διασύνδεσης της με το ηπειρωτικό σύστημα, είναι επιδίωξη της πολιτείας.

Το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων απασχολεί και άλλους δήμους της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα τον Δήμο Καλαμάτας, ενώ και στον Δήμο Κιλελέρ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του ζητήθηκε από τη Νομική του Σύμβουλο «να οριστικοποιήσει τα καταστατικά λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων προκειμένου να ληφθεί, μέχρι το τέλος του μήνα, απόφαση από τα συλλογικά όργανα του Δήμου και να προχωρήσει άμεσα η ίδρυσή τους». Στοχεύει να υλοποιήσει έργα εξοικονόμησης ενέργειας, που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και την προώθηση δράσεων που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ίδια, ώρα, συνεχίζονται τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στόχος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μέσω της τοποθέτησης 7.700 νέων φωτιστικών σωμάτων στο οδικό δίκτυο. «Η περιφέρεια αντικαθιστά τον συμβατικό φωτισμό με LED και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της δαπάνης κατά 70%, μείωση των δαπανών, αυτοματισμό και καλύτερο φωτισμό με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ τα LED συμβάλλουν στην περιβαλλοντική απορρύπανση, καθώς έχουμε λιγότερη έκκληση CO2». τόνισε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός μιλώντας στο AstraTV.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε στο Δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης το έργο ενεργειακής αναβάθμισης, με την προσδοκία να εξοικονομηθεί ενέργεια σε ποσοστό 79,5 % και μείωση των ρύπων κατά 79,5%. Πρόκειται για ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί με αυτοχρηματοδότηση, καθώς ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε καμία επένδυση κεφαλαίου και δεν θα εκτεθεί σε οποιονδήποτε κίνδυνο, ενώ αντιθέτως θα επιτύχει ένα συνολικό εγγυημένο όφελος που θα ξεπεράσει τα 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Δήμο «το έργο βασίζεται στην Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοτικού Φωτισμού, που προετοίμασε ο Δήμος μας και στη Μελέτη Βιωσιμότητας που ολοκληρώθηκε το 2018. Η ανάδειξη του Αναδόχου Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ Α.Ε. – GLOBILED Μ.ΕΠΕ» του έργου έγινε με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και αφορά την αντικατάσταση 5.391 υφιστάμενων ενεργοβόρων φωτιστικών/προβολέων (σε δρόμους, πλατείες κλπ.) με «έξυπνα» φωτιστικά/λαμπτήρες/προβολείς νέας τεχνολογίας LΕD».