Σημαντικά συμβόλαια Γαλλίας - Αλγερίας

Συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για φυσικό αέριο και συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 5 Δεκεμβρίου 2007 - 01:18


Ενδειξη προόδου αλλά όχι επαρκώς ικανοποιητική έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλγερίας, Γιαζίντ Ζερουνί, την ομιλία με την οποία ο Νικολά Σαρκοζί κατήγγειλε τις αδικίες και τα δεινά της αποικιοκρατίας, αλλά χωρίς ίχνος υπόνοιας ότι απολογείται για λογαριασμό της Γαλλίας. Ομως, έστω και αν η δημόσια παραδοχή του Γάλλου προέδρου για τον βαθύτατα άδικο χαρακτήρα του αποικιοκρατικού συστήματος της Γαλλίας, του τόσο αντίθετου με την έννοια των λέξεων «ελευθερία, ισότης, συναδέλφωσις», κρίθηκε «ανεπαρκής», οι οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές.


Νέο πετροχημικό εργοστάσιο


Συγκεκριμένα, η Total υπέγραψε με την αλγερινή Sonatrach συμβόλαιο για την κατασκευή νέου πετροχημικού εργοστασίου στο λιμάνι του Αρζέβ, με ετήσια παραγωγή 1,4 εκατ. τόνους αιθάνιο και 1,1 εκατ. τόνους αιθυλένιο, με πηγή τροφοδοσίας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Τουάτ, στη Σαχάρα. Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός θα χρηματοδοτήσει το 50% της επένδυσης, η συνολική αξία της οποίας ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.


Υπεγράφη χρονική παράταση της συμφωνίας για την τροφοδοσία της γαλλικής αγοράς με φυσικό αέριο από το 2013 στο 2019, μεταξύ της GDF και της Sonatrach. Ο ετήσιος προϋπολογισμός εκτιμάται σε 2, 5 εκατ. ευρώ και η συνολική παραγωγή σε 10 δισ. κυβικά μέτρα.


Επίσης, ο γαλλικός όμιλος Alstom, που ηγείται κοινοπραξίας με την αιγυπτιακή Orascom, κατέληξε σε συμφωνία για την κατασκευή κεντρικής μονάδας φυσικού αερίου στην Τέργκα της δυτικής Αλγερίας, με συμμετοχή 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% της συνολικής επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Τέλος, υπεγράφη και συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

 
«Μπορεί να έχουμε διαφορές από το παρελθόν, αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την οικονομική μας συνεργασία στο παρόν», έλεγε χθες Γάλλος αξιωματούχος. Η συνοδεία του προέδρου Σαρκοζί κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Αλγερία περιελάμβανε εννέα υπουργούς, τέσσερις κυρίους -φυσικά τον υπουργό Εξωτερικών Μπ. Κουσνέρ- και πέντε κυρίες, από τις οποίες οι τρεις κατάγονται από το Μαγκρέμπ, όπως η Μαροκινή υπουργός Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί.


Επιστρέφοντας στην ομιλία Σαρκοζί, αυτή ήταν ορμητική και εντυπωσιακή. «Στη Γαλλία, όπως και στην Αλγερία, πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον οποιασδήποτε έκφρασης του ρατσισμού, κατά της ισλαμοφοβίας, αλλά και του αντισημιτισμού», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απαντώντας έτσι στον υπουργό των Βετεράνων Πολεμιστών κ. Σερίφ Αμπάς, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απέδωσε την εκλογή του κ. Σαρκοζί στην προεδρία στο παγκόσμιο εβραϊκό λόμπι.