Η επάνοδος του Κινεζοϊού προεκάλεσε εχθές 941 νεκρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και έστειλε στην Ξάνθη το δίδυμον Τσιόρδα-Χαρδαλιά να ελέγξουν επιτόπου την αναζωπύρωση της Πανδημίας. Η χθεσινή οπισθοδρόμηση του λοιμικού φαινομένου τερμάτισε το «πάρτυ» της Γωλλ Στρήτ (Γ.Σ) κι’ επέφερε πτώση των χρηματιστηριακών αξιών έως και 7% – αν και σήμερα οι προθεσμιακές πράξεις (futures) εβελτιώθησαν αυτόθι.

 

 

Το αναμενόμενο «δεύτερο κύμα» της Πανδημίας αποδίδεται στην πρώιμο χαλάρωση των περιορισμών στις ΗΠΑ , όπου ο αριθμός των νεκρών από τον Κινεζοϊό έφτασε τις 113.000 και τα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια.

Ο απεγκλωβισμός χωρίς μέτρο προκάλεσε αρχικά  αισιοδοξία στα διεθνή χρηματιστήρια – ότι η Πανδημία έληξε- αλλά εχθές επεκράτησε σκεπτικισμός στην Γ.Σ, με αποτέλεσμα ο δείκτης Ντάου Τζώνς να χάσει 7%, ο S+P500 - 6%, Νάσντακ - 5%, το πετρέλαιο - 3% και ο χρυσός έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα 1.735 δολάρια. Η Ασία σήμερα το πρωί ακολούθησε την πτωτική τάση  της Γ.Σ. έως 2%. Το ευρώ ανήλθε στα 1,1314 $ κι το αμερικανικό νόμισμα υπεχώρησε διεθνώς στις 91,11 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενταύθα , οι κυβερνητικές θριαμβολογίες κάπως κόπασαν αλλ’ η κατάσταση στην Ξάνθη δεν είναι αξία αυταρέσκειας. Αντίθετα, η μικρή Ισλανδία επέτυχε να εξομαλύνει πλήρως την εκθετική καμπύλη της διαδόσεως του Κινεζοϊού και από τις 15/6/20 όλοι οι Ισλανδοί είναι ελεύθεροι να πάνε παντού. Βέβαια ο πληθυσμός της Ατλαντικής νήσου είναι μικρός και πιο εύκολο να ελεγχθεί δοκιμαστικά αλλά οι θάνατοι δεν ξεπέρασαν μέχρι τούδε τους 10 και τα κρούσματα  1.807. Οι επιθυμούντες να επισκεφθούν την Ισλανδία έχουν να διαλέξουν : «τεστ» ή 15θήμερη καραντίνα.

Ένα ταξιδάκι στην Ισλανδία των χαζοχαρούμενων οπαδών της ιδικής μας «επιτυχούς ιστορίας» - που ακόμη δεν τελείωσε - δεν θά’ ταν κακή ιδέα. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», είπε ο σοφός Σόλων στον Κροίσο.