«Επί μακρόν προειδοποιούμε για τον κίνδυνο να υποτιμηθεί ο διασυνοριακός χαρακτήρας πολλών απειλών» έγραψε ο Ρώσος υπουργός. «Η πανδημία είναι ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης. Ολες οι χώρες και οι λαοί είναι ίσοι μπροστά στην τραγωδία, ανεξαρτήτως τόπου, πλούτου ή πολιτικών φιλοδοξιών. Η κρίση του κορωνοϊού απομάκρυνε ό,τι είναι τεχνητό, αναδεικνύοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής».
«Ακόμη και τώρα, όμως, βλέπουμε αρνητικά παραδείγματα επιθετικών συμπεριφορών, καθώς κάποιοι χρησιμοποιούν την κατάσταση για να λύσουν τις διαφορές τους με τους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές τους… Με άλλα λόγια, οι αναπόφευκτες φυσικές συνέπειες της πανδημίας συμπληρώνονται από τις ανθρωπογενείς συνέπειες που προκύπτουν από την αδυναμία της ανθρωπότητας, ή μάλλον ενός τμήματός της, να εγκαταλείψει τη νοοτροπία “εχθρός/φίλος” ακόμη και μπροστά σε ένα κοινό πρόβλημα», συνέχισε ο Ρώσος υπουργός, κάνοντας λόγο για «χώρες που συνηθίζουν να διακηρύσσουν την ηθική ανωτερότητα και τις πλούσιες δημοκρατικές τους παραδόσεις και τώρα έχουν ξεκινήσει να ακολουθούν τον νόμο της ζούγκλας».
«Φθάσαμε ακόμη και σε παράλογες κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια “για να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή” ή σε ταπεινωτικές απαγορεύσεις, κατά παραβίαση βασικών διπλωματικών κανόνων, διατύπωσης αιτημάτων ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φαίνεται ότι η ευρωατλαντική συνεργασία είναι πιο σημαντική από τη ζωή και την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων». Σε μια προφανή αναφορά στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν ανθρωπιστικές εξαιρέσεις από τις κυρώσεις προς το Ιράν, ο Ρώσος υπουργός στηλίτευσε επίσης «την επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η πανδημία για να τιμωρηθούν ανεπιθύμητες κυβερνήσεις».
Τέλος, ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα κατάσταση για να υπονομευθούν οι βασικές αρχές του ΟΗΕ. «Μας ανησυχούν βαθύτατα οι απόπειρες υποβάθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» πρόσθεσε πιο συγκεκριμένα. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια παγκόσμια διπλωματική συνεργασία στην οποία ο ΟΗΕ θα παίζει κεντρικό συντονιστικό ρόλο. Ελπίζουμε η τρέχουσα κρίση να βοηθήσει τον κόσμο να δει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην τρέχουσα διεθνή τάξη πραγμάτων, που έχει ως επίκεντρο τον ΟΗΕ». Ο Ρώσος υπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ευρασιατικό όραμα για «ανάπτυξη μιας περιοχής ειρήνης και σταθερότητας από τη Λισσαβώνα ώς την Τζακάρτα», ενώ κλείνοντας, προειδοποίησε ότι «αυτό που κρίνεται είναι το ασφαλές μέλλον για όλους τους λαούς της Γης, που είναι το κοινό μας σπίτι».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 08/06/2020)