μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο μεγάλος όγκος επανεξαγωγών πιθανότατα οφείλεται στην ασθενή εγχώρια ζήτηση, καθώς ένας ήπιος χειμώνας και τα ισχυρά αποθέματα σημαίνουν ότι η Κίνα δεν έχει καμία άμεση ανάγκη για το υπερψυγμένο καύσιμο. Η χώρα μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές στο εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές καυσίμων αναμένεται επίσης να μειωθούν αυτόν τον μήνα, παρατείνοντας την πτώση της αγοραστικής δραστηριότητας για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Οι εξαγωγές φορτίων από κινεζικά λιμάνια είναι σπάνιες, αλλά η χώρα έχει υιοθετήσει την πρακτική από τον Νοέμβριο, με τον όγκο να αυξάνεται από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πριν από τον Νοέμβριο, η τελευταία φορά που η χώρα επανεξήγαγε φορτία ήταν τον Ιανουάριο του 2024.
Η Kpler, μια εταιρεία ανάλυσης που παρακολουθεί δεδομένα πλοίων, δείχνει ότι η Κίνα εξήγαγε περίπου 160.000 τόνους τον Απρίλιο.
Οι μεταπωλήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση σε αγοραστές αλλού, ιδίως στους εισαγωγείς στην Ευρώπη που επιδιώκουν να αναπληρώσουν τα αποθέματα και να αντικαταστήσουν την απώλεια παραδόσεων μέσω ρωσικών αγωγών.
Οι εισαγωγείς στην Κίνα είχαν νωρίτερα εκτρέψει το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου LNG τους από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, αναζητώντας υψηλότερα κέρδη εν μέσω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης και των τιμωρητικών δασμών στα αμερικανικά καύσιμα.