ΑΔΜΗΕ και Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) τρέχουν να προλάβουν τον χαμένο χρόνο που - ελέω πανδημίας -  οδήγησε στην περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής στη χώρα μας των νέων αγορών του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς, γνωστού ως Μοντέλο Στόχος (Target Model). Τα προβλήματα, τις μέρες του lockdown, εντοπίστηκαν στην αδυναμία που είχε ο εργολάβος (General Electric) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να παραδώσει εγκαίρως το λογισμικό για την αγορά εξισορρόπησης.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι κοινές δοκιμές των συστημάτων ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου, όπως προκύπτει από εισήγηση των δύο Διαχειριστών, την οποία αναμένεται να υιοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ),

όπως διαφάνηκε προσφάτως σε ειδική τηλε-σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τις νέες χονδρεμπορικές αγορές. Μάλιστα, η ίδια εισήγηση προβλέπει τη 17η Σεπτεμβρίου ως την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην Ελλάδα. 

Η δημιουργία του αναμένεται ότι θα αναμορφώσει την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των νέων πλατφόρμων οι οποίες θα επιτρέπουν τη συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και traders και θα ικανοποιούν στον μέγιστο βαθμό μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η Ελλάδα όφειλε να έχει εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές εδώ και αρκετά χρόνια.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Target Model αναμένεται να αποτυπωθεί σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. 

Μετά τα κοινά τεστ των συστημάτων ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ, θα ακολουθήσουν από τις 3 Αυγούστου, οι δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας των πλατφορμών των νέων χονδρεμπορικών αγορών, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε έχει ορισθεί η πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, τη συμμετοχή των επικεφαλής των ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπροσώπων φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος να τρέξουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία των νέων αγορών και να ανοίξει ο δρόμος για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνες των γειτονικών χωρών. Τα οφέλη μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ως επίκεντρο τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, άρα και τις ανταγωνιστικές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Οι επιμέρους αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η αγορά της επόμενης μέρας (Day Ahead Market) όπου θα υλοποιείται η πλειονότητα των συναλλαγών, με τη συμμετοχή παραγωγών και traders χονδρικής. Η συγκεκριμένη αγορά θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να υποβάλλουν εντολές συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης την επόμενη ημέρα.

Η ενδοημερήσια αγορά (Intraday Market) θα λειτουργεί στη διάρκεια της κάθε μέρας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τη θέση τους στην χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  Η αγορά παραγώγων (Derivatives Market) θα επιτρέπει αντιστάθμιση κινδύνου περιορίζοντας αβεβαιότητες και κινδύνους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αρχή της λειτουργίας της στις 26 Μαρτίου συνέπεσε με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του SARS-Cov-2 και δεν είχε καμία επιτυχία. Όσο για την αγορά εξισορρόπησης (Balancing Market), η οποία δεν θα λειτουργεί μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την ευθύνη λειτουργίας της έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.