BP Statistical Review Of World Energy: Αυξητική, Αλλά με Μειούμενο Ρυθμό, η Πορεία της Παγκόσμιας Ενεργειακής Κατανάλωσης 

BP Statistical Review Of World Energy: Αυξητική, Αλλά με Μειούμενο Ρυθμό, η Πορεία της Παγκόσμιας Ενεργειακής Κατανάλωσης
Του Κ.Ν.Σταμπολή 
Πεμ, 18 Ιουνίου 2020 - 12:01

Δημοσιεύτηκε χθες η 69η ετήσια έκθεση του Statistical Review of World Energy 2020 της Βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP που εδώ και χρόνια αποτελεί τον μπούσουλα της ενεργειακής βιομηχανίας παγκοσμίως. Με πληθώρα καλά επεξεργασμένων στατιστικών στοιχείων για κάθε μορφή ενέργειας, από το πετρέλαιο και το φ. αέριο μέχρι την πυρηνική ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές, το βιβλιαράκι της BP αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό hard data και εξαιρετικά χρήσιμο για όποιον δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ενεργειακό τομέα.

Επιπλέον, η 65σέλιδη αυτή έκδοση διατίθεται εντελώς δωρεάν και μπορεί κάποιος να την βρει και να την κατεβάσει στα αρχεία του επισκεπτόμενος το site της BP στο https://www.bp.com/.

Προλογίζοντας την έκδοση ο νέος CEO της Βρετανικής πετρελαϊκής Bernard Looney παρατηρεί ότι "καθώς εξερχόμαστε από την πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού αισθανόμαστε ότι ευρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Η οικονομία μηδενικής ανθρακικής ουδετερότητας μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2050. Οι τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο είναι διαθέσιμες σήμερα. Η πρόκληση σήμερα είναι με τι ρυθμό και σε τι κλίμακα θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνολογίες ώστε να επιτύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Παραμένω αισιόδοξος ότι ο στόχος θα μπορέσει να επιτευχθεί." 

Συνεχίζοντας ο Bernard Looney υπογραμμίζει, " Για την BP η πανδημία έχει ισχυροποιήσει την φιλοδοξία μας να καταστούμε εταιρεία μηδενικών ρύπων έως το 2050 η ενωρίτερα και παράλληλα να βοηθήσουμε την παγκόσμια κοινότητα να επιτύχει τον στόχο αυτό για όλο τον πλανήτη. Σε αυτή την πορεία οφείλουμε να επισημάνουμε την εύθραυστη κατάσταση της βιόσφαιρας και τις ευκαιρίες που σήμερα υπάρχουν ώστε (μέσω της ενεργειακής μετάβασης) να αποκαταστήσουμε την απαραίτητη ισορροπία".

Πέρα από την παράθεση λεπτομερών στατιστικών στοιχείων για τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα και την ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση, τις ενεργειακές  εισαγωγές και εξαγωγές κάθε χώρας κλπ. η ετήσια έκθεση της BP περιέχει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Βασική διαπίστωση είναι ότι η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση το 2019 αυξήθηκε κατά 1,3 % σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, πλην όμως ο ρυθμός αυτός ήτο σαφώς μικρότερος από αυτόν του 2018 όταν η παγκόσμια ενεργειακή  κατανάλωση έτρεξε στα +2,8% Βασικοί συντελεστές της αυξημένης κατανάλωσης εμφανίζονται οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο που μεταξύ τους κάλυψαν τα 2/3 της επιπλέον παραχθείσης ενέργειας. Η δε παραγωγή από όλα τα άλλα καύσιμα, πλην της πυρηνικής ενέργειας, αυξήθηκε με ρυθμό χαμηλότερο από το 10ετή μέσο όρο. Εξίσου σημαντική είναι η παρατήρηση που αναφέρεται στις εκπομπές του CO2 οι οποίες αυξήθηκαν κατά + 0,5% το 2019, σε σύγκριση με το 2019, σχεδόν στα μισά από το 10ετή μέσο όρο του + 1,1%, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας στις προσπάθειες για έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.