K. Φίλης: Η Ελλάδα στη Γειτονιά της – Προκλήσεις, Ανατροπές, Κέρδη και Ζημίες σε ένα Ευμετάβλητο Περιβάλλον

K. Φίλης: Η Ελλάδα στη Γειτονιά της – Προκλήσεις, Ανατροπές, Κέρδη και Ζημίες σε ένα Ευμετάβλητο Περιβάλλον
energia.gr
Δευ, 22 Ιουνίου 2020 - 21:10

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη, αναδεικνύει και αναλύει τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική εξωτερική πολιτική καθώς και τις μελλοντικές επιλογές που έχει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, (ΙΔΙΣ) ανοίγει ένα παράθυρο και μας δείχνει την "Ελλαδα στη Γειτονιά της", υπονοώντας σαφώς, ότι αυτή δεν είναι μόνο το Αιγαίο. 

Με το νέο βιβλίο του, καταπιάνεται με το ευμετάβλητο περιβάλλον στο οποίο η Ελλάδα καλείται να σταθεί όρθια και να προχωρήσει μπροστά. Ο κ.Φίλης εξηγεί τα πάντα για όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την Τουρκία, τις επιδιώξεις της, τον ρόλο των ΗΠΑ, την παρέμβαση της Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ανυπαρξία, τις εξελίξεις στη Λιβύη, την ελληνοϊταλική συμφωνία, τα όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν μετά απ΄ αυτή στα ελληνοτουρκικά και πολλά άλλα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και το μέλλον της. Αναφέρεται ακόμη στα Βαλκάνια, μια περιοχή την οποία η Ελλάδα δείχνει, μονίμως να υποτιμά και να θέτει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ, αναρωτάται πότε εξυπηρετήθηκε το εθνικό συμφέρον, πού αναδιπλωθήκαμε και αν αντιδρούμε σωστά έναντι της Τουρκίας. Χάνουμε ή κερδίζουμε στην αντιπαράθεση μαζί της; Αξιοποιούμε σωστά τα πλεονεκτήματα της γεωγραφίας και της συμμετοχής μας στους δυτικούς θεσμούς; Ποια είναι η θέση μας στην ενεργειακή σκακιέρα;

Μήπως βρισκόμαστε πλέον στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Ο συγγραφέας δίνει έμφαση στη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου 2015 ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε., στο δίπολο Δύσης-Ρωσίας, στο προσφυγομεταναστευτικό και το συριακό ζήτημα, υπό το πρίσμα της εναλλαγής των συσχετισμών μεταξύ Τουρκίας, Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσίας, στην εσωτερική και εξωτερική διάσταση της τουρκικής πολιτικής, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενεργειακή διπλωματία, στην Συμφωνία των Πρεσπών, στο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, καθώς και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ISBN13 -9789604845446

Χρονολογία Έκδοσης -Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων- 328

Διαστάσεις -21x14

Επιμέλεια-Παπακώστα Όλγα