Μάλιστα, προκειμένου να κάνουν ακόμη πιο σαφή την πρόθεσή τους, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, με την οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής ενοποίησης των ενεργειακών συστημάτων και την πολιτική για το υδρογόνο, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ που θα συμβάλουν στην πλήρη απανθρακοποίηση της Γηραιάς ηπείρου.
Γιατί όμως, είναι σημαντικός ο ρόλος του ανανεώσιμου υδρογόνου;
Όπως εξήγησε στο energia.gr, στέλεχος της Enel Green Power, είναι επιτακτική η λύση του υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δη καθαρής. Επομένως, στο πλαίσιο υπό το οποίο χρειάζεσαι καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει. Επειδή η ηλεκτρόλυση είναι μια πάρα πολύ κοπιαστική και ενεργοβόρα διαδικασία, το μόνο που μπορεί πραγματικά να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ανανεώσιμο υδρογόνο. Δηλαδή, να ενώσεις, στην ουσία, την παραγωγή του υδρογόνου με τις ΑΠΕ. Εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί, τότε είσαι σε θέση να έχεις την ηλεκτρική ενέργεια που επιθυμείς, χωρίς τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων και επομένως, θα μπορείς να συμβάλεις στην επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης.
Είναι χαρακτηριστικό της βούλησης που υπάρχει το γεγονός ότι η Enel Green Power έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα μέσα στην Enel, ακριβώς, για το θέμα του υδρογόνου. Αυτή την πρίοδο η Enel Green Power συζητά με υπουργεία και φορείς για να προωθήσει την ιδέα, αν και το κλίμα στην Ελλάδα δεν ευνοεί ιδιαίτερα πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο ενδιαφέρον. Γι αυτό το λόγο η εταιρεία επιλέγει να προσεγγίσει, σε πρώτη φάση, τα όργανα της Ε.Ε.
Το υδρογόνο θεωρείται ως το μέλλον για την καθαρή ενέργεια, αφού αποτελεί μια απεριόριστη πηγή ενέργειας, που μπορεί να παράξει μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τον άνθρακα και τρεις φορές περισσότερη σε σχέση με το ντίζελ. Έως το 2050 εικάζεται ότι θα μπορεί να καλύψει το 1/4 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, αφού είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και μπορεί, μέσω κυψελών καυσίμου που λειτουργούν με υδρογόνο, να χρησιμοποιηθούν στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές. Όταν συνδυάζονται με το «πράσινο υδρογόνο», δηλαδή αυτό που παράγεται από ΑΠΕ, τότε προσφέρουν ενέργεια χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Το υδρογόνο που παράγεται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρολυτών, που τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η ηλιακή και η αιολική, χαρακτηρίζεται από τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή άλλη ρύπανση, αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και, όταν παράγεται από ΑΠΕ, που είναι συνδεδεμένες σε ηλεκτρικά δίκτυα, συνιστά μια βελτιστοποιημένη μορφή εξηλεκτρισμού για κάθε τομέα της οικονομίας (sector coupling).
Για τη διάδοση της χρήσης υδρογόνου συντείνουν και πρωτοβουλίες, όπως η Σύμπραξη για τις Κυψέλες Καυσίμου που χρησιμοποιούν υδρογόνο, με τη συμμετοχή εταιρειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η Σύμπραξη που έχει διαχειριστεί εκατοντάδες έργων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε στενή επαφή με την βιομηχανία, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και με την Διεύθυνση Μεταφορών, Ενέργειας και Έρευνας της Κομισιόν.
Το επόμενο στάδιο για την προώθηση λύσεων ανανεώσιμου υδρογόνου είναι να υπάρξουν περισσότερες δράσεις κατά την επόμενη πενταετία. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι και η χρήση των αγωγών φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου.
Για το θέμα μίλησε στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της Solar Power Europe, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Ο κ. Χαντάβας ανέφερε πως το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στις Βρυξέλλες, καθώς διεξάγονται πολλές συζητήσεις για το πώς θα ανακάμψει η Ευρώπη μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει φιλοδοξία να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε η Ευρώπη να φτάσει σε μηδενικούς ρύπους και σε αυτή την εξέλιξη το υδρογόνο πρωταγωνιστεί και σχολίασε πως το υδρογόνο θα είναι καταλύτης στον εξηλεκτρισμό, που θα εξαπλωθεί σταδιακά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, από την αυτοκίνηση μέχρι τη θέρμανση και την παραγωγή ενέργειας. «Το υδρογόνο θα πρέπει να συνδεθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να πετύχουμε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας», είπε χαρακτηριστικά.