Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, που αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (10/7), οι τιμές προθεσμιακών συμβολαίων για το αργό τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχετικά σταθερές, με τις τιμές του Brent και του αμερικανικού WTI να κυμαίνονται γύρω στα $40 το βαρέλι, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε και το γνωστό φαινόμενο του contango, δηλ. μίας κατάστασης της αγοράς όπου η προθεσμιακή τιμή (forward price) είναι υψηλότερη της τιμής spot. Στην περίπτωση του Brent, είδαμε για λίγες ημέρες τον περασμένο Ιούνιο ακόμη και το λεγόμενο backwardation, δηλ. την τάση που παρατηρείται όταν οι τιμές spot είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές forward.
Στην τελευταία Έκθεση, νέα στοιχεία του ΙΕΑ επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα που υπέστη η ζήτηση ήταν το 1ο εξάμηνο του 2020, όταν η ζήτηση μειώθηκε κατά 10.75 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο ΙΕΑ αναμένει μία βελτίωση στο επίπεδο της μείωσης της ζήτησης στα 5.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα είναι κατά μέσο όρο στα 92.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 7.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2019, μια ελαφρώς μικρότερη πτώση από ότι προβλέπεται στην αντίστοιχη Έκθεση του ΙΕΑ τον προηγούμενο μήνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η πτώση του 2ου τριμήνου του 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόβλεψη από πλευράς ΙΕΑ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 92.1 εκατ. βαρέλια ημερησίως είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω κατά 400,000 βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.
Για το 2021, ο ΙΕΑ έχει κάνει κάποιες μικρές προσαρμογές στις εκτιμήσεις του, με την ζήτηση να αναμένεται να φτάσει στα 97.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για το 2020, η ανάκαμψη του επόμενου έτους είναι χαμηλότερη στα 5.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μέση ζήτηση το 2021 θα είναι 2.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα του 2019, με την κηροζίνη ως καύσιμο για τα αεροπλάνα να αντιπροσωπεύει τα ¾ του ελλείμματος.
Από την πλευρά της πετρελαϊκής προσφοράς, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε απότομα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στα 13.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης με τη συμφωνία OPEC+ ήταν 108%. Αυτό περιλαμβάνει την υπεραπόδοση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μείωσε την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερο από ό,τι απαιτείται, μειώνοντας την παραγωγή αργού των χωρών του OPEC στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Αυτή η σταθερή απόδοση από τις χώρες του OPEC+ συμπληρώθηκε από σημαντικές περικοπές, καθοδηγούμενες από την αγορά, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνολική παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και ο ΙΕΑ εκτιμά ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα σημειώσουν περαιτέρω πτώσεις σε μηνιαία βάση κατά 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και 0.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα.
Ωστόσο, το 2ο εξάμηνο του 2020, η πετρελαϊκή προσφορά θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παραγωγή των ΗΠΑ, μετά από την πτώση σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να αναπτυχθεί σιγά σιγά και οι χώρες του OPEC+ πρόκειται να «χαλαρώσουν» τα υφιστάμενα επίπεδα πετρελαϊκής περικοπής τους κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2020, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη θα μπορούσε να είναι έως και 0.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη από ότι είναι σήμερα.
Ενώ η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει αναμφισβήτητα σημειώσει σημαντική πρόοδο συγκριτικά με τον αποκαλούμενο «Μαύρο Απρίλιο», ο μεγάλος, και σε μερικές χώρες, επιταχυνόμενος ανοδικά αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση ότι η κατάσταση της πανδημίας δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο, ενώ παράλληλα καραδοκεί ο κίνδυνος για περαιτέρω υποβάθμιση των προοπτικών της πετρελαϊκής, και όχι μόνο, αγοράς.