Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διεργασίας της 10ης Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, και Αιγύπτου στο Κάιρο. Όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά τη συνάντησή τους, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας. 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναφέρθηκε εκτενώς στην ενέργεια ως προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ των τριών εταίρων. Όπως δήλωσε, «ο ενεργειακός φάκελος ήταν έντονα παρών στις σημερινές μας συνομιλίες». Σημείωσε, επίσης, ότι συμφώνησαν για την ανάγκη ανάπτυξης κοινών έργων στον τομέα των ΑΠΕ, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της μεταφοράς φυσικού αερίου, και της σύνδεσης των ενεργειακών υποδομών. Τα έργα αυτά αποσκοπούν στην επίτευξη της περιφερειακής ολοκλήρωσης στον τομέα αυτό και στην αποτελεσματική διασφάλιση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας, η οποία έχει υποστεί αναταράξεις εν μέσω των τελευταίων παγκόσμιων κρίσεων, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, ο Σίσι παρουσίασε την υπογραφή αρκετών μνημονίων τόσο σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου όσο και σε τριμερές επίπεδο μαζί με την Ελλάδα. «Τονίζω την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής αυτών των συμφωνιών και Μνημονίων, λόγω των κοινών οικονομικών οφελών τους», δήλωσε ο Σίσι.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προωθήσει την τριμερή συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, και την άμυνα, καθώς και τον πολιτικό και διπλωματικό συντονισμό τους. Η συνεργασία αυτή περιελάμβανε ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και πολλαπλές συνόδους κορυφής για την προώθηση κοινών έργων και πρωτοβουλιών.

Ένα αξιοσημείωτο έργο στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι το EuroAfrica Interconnector, το οποίο πρόκειται να δημιουργήσει μια ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των δικτύων της Αιγύπτου, της Κύπρου, και της Ελλάδας μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου 1.396 χιλιομέτρων συνολικής δυναμικότητας 2.000 MW, λειτουργώντας ως ενεργειακός αγωγός μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνεργάζονται στο έργο GREGY, με στόχο τη δημιουργία ενός υποβρύχιου καλωδίου 3.000 MW που θα εκτείνεται σε μήκος 950 χιλιομέτρων, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πράσινης και οικονομικά αποδοτικής ενέργειας.