Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές ΥΦΑ το 2019 κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν κατά 190% σε σύγκριση με το 2018 (ή πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2014). Το υπόλοιπο 53% της κατανάλωσης καλύφθηκε με εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Βουλγαρία (2,2 δισ. κ.μ) και από την Τουρκία (0,7 δισ. κ.μ).
«Για πρώτη φορά, με μοναδική εξαίρεση την κρίση στην Ουκρανία το 2009, παρατηρείται συνεχής και συστηματική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία, το οποίο καθιστά και έμπρακτα την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Η αναβάθμιση του ΕΣΦΑ (κατασκευή 3ης δεξαμενής ΥΦΑ, αύξηση δυναμικότητας αντίστροφης ροής στο Σιδηρόκαστρο και της δυναμικότητας αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, αναβάθμιση του προβλήτα) μαζί με τις χαμηλές τιμές του ΥΦΑ, έδωσαν ώθηση στο διεθνές εμπόριο, καθώς το 2019 ποσότητες 7,7 εκατ. MWh εξήχθησαν από το σημείο εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία, σε αντίθεση με το 2018 που η συνολική ποσότητα ανήλθε στα 0.087 εκατ. MWh», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΕΣΦΑ.
Τέλος όσον αφορά τη ζήτηση, οι ηλεκτροπαραγωγοί κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες, (65%), καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 13% το 2019 σε σύγκριση με το 2018. Ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πελάτες που τροφοδοτούνται από δίκτυα διανομής) με 20%, ενώ το 15% της ζήτησης καλύφθηκε από τη βιομηχανία.