Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη να μην είναι διαλλακτικός στο αίτημα της Marfin Investment Group για εκπροσώπηση της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ.

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη να μην είναι διαλλακτικός στο αίτημα της Marfin Investment Group για εκπροσώπηση της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Η Marfin μεταξύ άλλων ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων του Οργανισμού. Ο επενδυτικός όμιλος έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του το 18.5% του ΟΤΕ. Το ποσοστό του κράτους ανέρχεται στο 28%.


Μάλιστα ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει να μην επιτρέπεται κάποιος μέτοχος-εκτός αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικός- να αυξήσει το ποσοστό του πάνω από 20%. Τι είδους κρατικίστικη αντίληψη είναι αυτή; Πιστεύει πραγματικά ο υπουργός Οικονομίας ότι μπορεί να χειραγωγήσει τις αγορές με τέτοιου είδους αστυνομικά μέτρα;


Το θέμα όμως είναι ότι ο ΟΤΕ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και η όποια Marfin επένδυσε στα "χαρτιά" του ΟΤΕ- για να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματιστηριακή διάλεκτο. Η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι πολύ ελληνική και ως εκ τούτου αποτρεπτική για τους ξένους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικά χαρτιά ή να εξεύρουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.


Να θυμίσουμε τη θέση του γκουρού των αγορών Mark Mobius του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον κόσμο Franklin Templeton, o οποίος είχε αγοράσει κάποτε και πολύ ΔΕΗ- περίπου το 5% και στη συνέχεια το ξεπούλησε.

Ο περιβόητος γκουρού διατυμπάνιζε ότι δεν γίνεται να επενδύεις σε αναπτυσσόμενες αγορές και να αυξάνεις το μερίδιο σου σημαντικά σε κάποιο "χαρτί" χωρίς να έχει λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Και σίγουρα η Ελλάδα για τον Mobius και για άλλους διεθνείς επενδυτές ήταν και είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά. Και για να συνδέσουμε λίγο τα γεγονότα η κατιούσα της μετοχής της ΔΕΗ πρίν από λίγα χρόνια είχε βασική αιτία την μείωση της θέσης του Mobius στο συγκεκριμένο χαρτί.

Εκτιμά, άραγε ο κ, Αλογοσκούφης, ότι η παρουσία μεγαλομετόχων στα συμβούλιο των εταιρειών όπως ΔΕΗ και ΟΤΕ θα ήταν καταστρεπτική για το μέλλον των εταιρειών; Σίγουρα οι άνθρωποι των αγορών θέλουν να αυξήσουν το κέρδος τους και δεν θα τις οδηγήσουν στην καταστροφή- γιατί απλά θα χάσουν τα λεφτά τους- όσο για τις κυβερνήσεις αυτές έχουν να χάσουν ψήφους.

Φημολογείται μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως και άλλων ΔΕΚΟ συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΠΑ. Από αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς το προφίλ των μελών που απαρτίζουν τα νυν ΔΣ των εταιρειών για να πειστούμε ή μη για την μελλοντική τους ανάπτυξη.

Μερίδια μετοχών της τάξης του 5% και άνω επιβάλλουν εκπροσώπηση στα ΔΣ των εταιρειών. Επιπλέον οι εταιρείες πρέπει να έχουν μία ελευθερία κινήσεων στις επενδυτικές τους επιλογές. Ας το λάβει σοβαρά υπόψιν ο κ. Αλογοσκούφης γιατί απλά η σταδιακή απαξίωση των ελληνικών μετοχών και μάλιστα εν όψει ιδιωτικοποιήσεων θα είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα για τον ενεργειακό τομέα ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα αυτή την περίοδο, η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να θέλει να προσελκύσει επενδύσεις από τον διεθνή χώρο. Όμως με τάσεις χειραγώγησης και ασφυκτικό έλεγχο της αγοράς, όπως εκδηλώθηκαν στην περίπτωση του ΟΤΕ, οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ, μέσω μετοχοποίησης ή με άλλο τρόπο αργά ή γρήγορα θα πέσει στο κενό.