Κυψέλες Υδρογόνου Τροφοδοτούσαν επί 48 Ώρες Διακομιστές Κέντρων Δεδομένων της Microsoft

Κυψέλες Υδρογόνου Τροφοδοτούσαν επί 48 Ώρες Διακομιστές Κέντρων Δεδομένων της Microsoft
energia.gr
Τετ, 29 Ιουλίου 2020 - 13:25

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου τροφοδότησαν μια σειρά από διακομιστές κέντρων δεδομένων για 48 συνεχόμενες ώρες, φέρνοντας την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της, να γίνει «αρνητική στον άνθρακα» έως το 2030. Η Microsoft διερευνά πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η καθαρή τεχνολογία για να τροφοδοτήσει περισσότερα πτυχές των λειτουργιών του.

Ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε ήδη από τον Ιανουάριο σχέδια για να «αφαιρέσει τελικά το αποτύπωμα άνθρακα της Microsoft» έως το 2030. Ενώ η Microsoft είχε ήδη εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα, είχε ακόμα μερικές εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ στα κέντρα δεδομένων Azure, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το ντίζελ είναι ακριβό, ενώ το κόστος κυψελών καυσίμου υδρογόνου έχει μειωθεί, ανέφερε η ανακοίνωση, οπότε αξιωματούχοι της Microsoft αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ως αντικατάσταση.

Η ιδέα της εξερεύνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου ξεκίνησε το 2018, όταν ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Golden, CO χρησιμοποίησαν μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) για να τροφοδοτήσουν ένα ράφι υπολογιστών. Ο Mark Monroe, κύριος μηχανικός υποδομής στην ομάδα της Microsoft για εξελιγμένη ανάπτυξη κέντρου δεδομένων, δήλωσε ότι η ομάδα του παρακολούθησε μια επίδειξη και ενθουσιάστηκε με την τεχνολογία.

Η ομάδα της Monroe ανέπτυξε ένα σύστημα κυψελών καυσίμου 250 κιλοβάτ, αρκετά για να τροφοδοτήσει μια πλήρη σειρά διακομιστών κέντρου δεδομένων και τον Σεπτέμβριο του 2019 το εγκατέστησε σε ένα κέντρο δεδομένων Azure κοντά στο Salt Lake City της Γιούτα. Τον Ιούνιο, το σύστημα πέρασε μια δοκιμή 48 ωρών. Η ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει ένα σύστημα καυσίμου 3 μεγαβάτ στη συνέχεια, το οποίο ταιριάζει με το μέγεθος των σημερινών εφεδρικών γεννητριών με ντίζελ.

Είναι πιθανό ένα κέντρο δεδομένων Azure να μπορεί να εξοπλιστεί και να λειτουργεί εξ ολοκλήρου σε κυψέλες καυσίμου, σε δεξαμενή αποθήκευσης υδρογόνου και σε έναν ηλεκτρολύτη που μετατρέπει τα μόρια νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, δήλωσε ο Monroe. Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο για την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης φορτίου. Επιπλέον, τα υδροκίνητα οχήματα μεγάλων αποστάσεων θα μπορούσαν να έρθουν σε κέντρα δεδομένων για ανεφοδιασμό. Συνεχίζοντας να αναπτύσσει τεχνολογία καυσίμου υδρογόνου, η Microsoft θα μπορούσε τελικά να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τη χρήση κυψελών καυσίμου υδρογόνου αλλού.