στην αναβίωση και ανάπτυξη του από τότε που ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του το 2008, λίγο έφθασε από το να δηλώσει force majeure και να σταματήσει την παραγωγή, αφού από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα.
Με τις τιμές του αργού Brent να έχουν υποχωρήσει κάτω από τα $ 20 το βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο και με ένα υψηλό σχετικά κόστος εξόρυξης στα $ 21,5 το βαρέλι λόγω περιορισμένης παραγωγής και τεχνικά δύσκολων συνθηκών εξόρυξης, η εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού αδυνατούσε να καλύψει το κόστος παραγωγής. Σε κίνδυνο βρέθηκαν 270 μόνιμες θέσεις εργασίας και αρκετές έμμεσες που στηρίζουν αρκετές οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή Καβάλας. Αν και οι τιμές του αργού έχουν ανακάμψει έκτοτε στην διεθνή αγορά και σήμερα το Brent έχει φθάσει τα $ 42-$44 το βαρέλι, η Energean είναι υποχρεωμένη να το πουλάει στην BP, με την οποία και έχει μακροχρόνια σύμβαση, με ένα discount $ 8-$10 το βαρέλι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θείο που το χαρακτηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή κινείται σε οριακά επίπεδα από οικονομικής πλευράς αφού δεν αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη.
Βέβαια τα προβλήματα στην παραγωγή στον Πρίνο είχαν ξεκινήσει για την Energean ένα χρόνο ενωρίτερα αφού αδυνατώντας να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη για το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους $ 80 εκατ., που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μέσω της εκμετάλλευσης του νέου κοιτάσματος Έψιλον, η εταιρεία υποχρεώθηκε να ματαιώσει την ανάπτυξη του και μεταξύ άλλων να παγώσει την κατασκευή της νέας παραγωγικής- και πλήρως αυτοματοποιημένης - πλατφόρμας που ήτο υπό κατασκευή σε ναυπηγεία στην Κοστάντζα της Ρουμανίας. Έτσι από τα 4000 βαρέλια την ημέρα που είχε φθάσει η παραγωγή το 2018 αυτή μειώθηκε στα 3300 το 2019, για να πέσει περαιτέρω στα 2000 με 2500 εφέτος. Όμως εάν η εταιρεία καταφέρει να ξεπεράσει τον σημερινό σκόπελο και να πραγματοποιηθούν περαιτέρω γεωτρήσεις στο κυρίως κοίτασμα και παράλληλα ξεκινήσει το 2021 η παραγωγή στο Εψιλον, αυτή θα μπορούσε να ανακάμψει σημαντικά και να φθάσει ακόμα και το 8000 βαρέλια ημερησίως.
Εν όψει της ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας του μοναδικού παραγωγικού κοιτάσματος της χώρας που λειτουργεί ανελλιπώς τα τελευταία 40 χρόνια στο Βόρειο Αιγαίο, την μεγάλη σημασία του για την οικονομία της περιοχής Καβάλας -Θάσου, της σημαντικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας που έχει προσφέρει, και συνεχίζει, να προσφέρει στην χώρα μας η Energean ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση που θα της επιτρέψει όχι μόνο την συνέχιση λειτουργίας του Πρίνου αλλά και την ανάπτυξη του.
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης παραγωγικών εταιρειών που έχουν πληγεί λόγω κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση της εταιρείας για χρηματοδότηση ύψους € 75 εκατ. και όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο τότε υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ομιλώντας στην Βουλή στις 25 Μαΐου, "Δεσμευόμαστε για την αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος του Πρίνου".
Ας τηρήσει επιτέλους τις δεσμεύσεις της για τον Πρίνο η κυβέρνηση
Βέβαια έκτοτε έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες με την κυβέρνηση και την πληθώρα των διαφόρων γνωμοδοτικών και μη οργάνων της να κωλυσιεργεί απαράδεκτα για κάτι που έπρεπε να είναι μάλλον υπόθεση ρουτίνας σε διοικητικό επίπεδο. Πρώτον, γιατί η απόφαση στήριξης ενός από τα πλέον στρατηγικά assets της χώρας έχει ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δεύτερον γιατί τα χρήματα υπάρχουν μέσα από εγκεκριμένα ήδη προγράμματα, και τρίτον γιατί δεν απαιτείται (όπως εσφαλμένα ή ύποπτα υποστηρίζουν ορισμένοι κυβερνητικοί σύμβουλοι) να αποδειχθεί η βιωσιμότητα της όλης επένδυσης. Φαίνεται όμως ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νεωτερικής ομάδας στου Μαξίμου (απλοποίηση διαδικασιών, ψηφιοποίηση κλπ) ο πολιτικός χρόνος στην χώρα μας εξακολουθεί να κινείται σε διαφορετικά επίπεδα από τους χρόνους της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, και να είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος σε έκταση απ´ ότι τον αντιλαμβάνεται μία μέση επιχείρηση.
Στην ανωτέρω διοικητική ακινησία και άρνηση επίσπευσης των διαδικασιών από πλευράς κυβέρνησης θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανοικτή αντίθεση, για να μην πούμε έχθρα, πολλών πολιτικών παραγόντων και υπηρεσιακών στελεχών στην στήριξη της παραγωγής στον Πρίνου, οι οποίοι εμφορούμενοι από το "πράσινο αφήγημα" της κυβέρνησης δεν συναινούν σε κάτι που θεωρούν ότι αντιβαίνει τις δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Με τέτοια όμως μυαλά, με ή χωρίς "πράσινη ανάπτυξη" θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη κάθε σκέψη για ανάκαμψη της οικονομίας."Κοντός ψαλμός αλληλούια", όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας.
Τέλος, και για καθαρά ενημερωτικούς λόγους θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε την παραγωγή του το 1981. Το κοίτασμα αναπτύχθηκε παράλληλα με αυτό της Νότιας Καβάλας που περιέχει φυσικό αέριο και το οποίο εδώ και μερικά χρόνια έχει εξαντληθεί.(πρόκειται να μετατραπεί σε μόνιμη υπόγεια αποθήκη φ. αερίου βάσει διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ) Μέχρι σήμερα ο Πρίνο έχει παράγει 120 εκατ. βαρελ. πετρελαίου, δηλαδή διπλάσια ποσότητα από το αρχικά εκτιμηθέν δυναμικό. Βάσει πρόσφατων στοιχείων της Energean το κοίτασμα έχει βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα μεγέθους 90 εκατ. βαρελιών. Δηλαδή, κάθε άλλο παρά ξοφλημένο μπορεί να θεωρηθεί. Ακόμα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας και παραγωγής δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης ή αρνητικής επίπτωσης στο περιβάλλον από τις εγκαταστάσεις του Πρίνου ή της Νότιας Καβάλας.