Η Αμερικανική Delta Crescent Συμφώνησε με τους Κούρδους της Συρίας για Αγορά Πετρελαίου

Η Αμερικανική Delta Crescent Συμφώνησε με τους Κούρδους της Συρίας για Αγορά Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 4 Αυγούστου 2020 - 09:45

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων υπέγραψε συμφωνία με μια αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Al-Monitor. Μία από τις πηγές είπε ότι η συμφωνία για την εμπορία πετρελαίου σε περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική οντότητα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα «με τη γνώση και την ενθάρρυνση του Λευκού Οίκου».

Σύμφωνα με τις πηγές η εταιρεία είναι η Delta Crescent Energy LLC, με έδρα το Ντελαγουέρ στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν για «μεγάλο χρονικό διάστημα» και υπάρχει άδεια OFAC για λειτουργία στη Συρία.

Η Sinam Mohamad, εκπρόσωπος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσε ότι η Delta Crescent είχε υπογράψει συμφωνία με την αυτόνομη διοίκηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματος της αυτόνομης διοίκησης.

Σύμφωνα με το Al-Monitor ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsay Graham από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος είναι κοντά στον Πρόεδρο Donald Trump, μίλησε χθες στον Mazloum Kobani, αρχηγό των αρχών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) και ενημέρωσε ότι ο Kobani του ζήτησε να διαβιβάσει τις λεπτομέρειες στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επιβεβαίωσε τη συμφωνία.

Οι πηγές δήλωσαν στο Al-Monitor ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επίσης συμφωνήσει να παρέχει δύο αρθρωτά διυλιστήρια στην αυτόνομη διοίκηση, αλλά ότι αυτά θα κάλυπταν μόνο το 20% των αναγκών διύλισης. Η παράδοση των διυλιστηρίων έχει ανασταλεί λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, ανέφεραν οι πηγές.

Η κουρδική οντότητα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου της Συρίας, ο οποίος συγκεντρώνεται εντός και γύρω από τα χωράφια Rmelain κοντά στα τουρκικά και ιρακινά σύνορα και στα χωράφια Al-Omar πιο νότια. Πριν από την εμφύλια σύγκρουση της Συρίας το 2011, η χώρα παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια αργού την ημέρα. Η παραγωγή είναι περίπου 60.000 βαρέλια ημερησίως, μεγάλο μέρος των οποίων διυλίζεται σε αυτοσχέδια διυλιστήρια και μεταφέρεται μέσω διαρροών αγωγών που προκαλούν μαζική περιβαλλοντική ρύπανση.

Το πετρέλαιο είναι βασικό σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Άσαντ στη Δαμασκό να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κλέβουν το πετρέλαιο τους. Παρά τις αυστηρές αυστηρότερες κυρώσεις όμως στο καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλείσει τα μάτια στο συνεχιζόμενο εμπόριο πετρελαίου μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού. Ένα μέρος του πετρελαίου πωλείται επίσης σε μειωμένες τιμές στην περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ.

Οι πηγές πάντως ανέφεραν ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία ανέφερε ότι ενημέρωσε την Τουρκία για τη συμφωνία για το πετρέλαιο και ότι η Άγκυρα δεν αντέδρασε αρνητικά. Η Ρωσία ενημερώθηκε επίσης και δεν είχε εκφράσει άποψη, αν και ορισμένα πεδία διατηρήθηκαν εκτός της συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο συριακός λαός εκτός της κουρδικής ζώνης «δεν στερήθηκε το μερίδιό τους από το πετρέλαιο», ανέφερε μια από τις πηγές.