Η μελλοντική παροχή υδρογόνου είναι δυνατή μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας της Eurogas James Watson. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ο J.Watson δήλωσε ότι από συζητήσεις με τη Ρωσική Gazprom, τον κύριο μέτοχο της εταιρείας Nord Stream 2 AG, υπάρχει πιθανότητα παροχής 80% χωρητικότητας υδρογόνου μέσω του αγωγού.

 

Με την ισχυρή ατζέντα για την απελευθέρωση του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια περιοχή στην οποία ο δεύτερος παράλληλος αγωγός Nord Stream 2 φτάνει στον προορισμό του στη Γερμανία, ο Watson είπε ότι το υδρογόνο πιθανότατα θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο σε τμήματα του συστήματος.

Το υδρογόνο είναι καύσιμο μηδενικών εκπομπών όταν καίγεται με οξυγόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου ή κινητήρες εσωτερικής καύσης για να τροφοδοτήσει ηλεκτρικά οχήματα ή ηλεκτρικές συσκευές. Η χρήση του έχει ξεκινήσει σε εμπορικά οχήματα κυψελών καυσίμου, όπως επιβατικά αυτοκίνητα, και χρησιμοποιείται για λεωφορεία κυψελών καυσίμου για πολλά χρόνια.

Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι κοινοπραξία μήκους 1.200 χιλιομέτρων της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών με στόχο να διπλασιαστεί η τρέχουσα ετήσια χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων του αγωγού Nord Stream. Η ολοκλήρωσή του έχει οριστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους.