Με διαφωνίες, ευρωπαϊκούς εκβιασμούς εναντίον των ΗΠΑ και απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας για δεσμευτικούς στόχους ως προς τις εκπομπές αερίων ή τις χρηματοδοτήσεις σχεδίων, ολοκληρώνεται σήμερα η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Με διαφωνίες, ευρωπαϊκούς εκβιασμούς εναντίον των ΗΠΑ και απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας για δεσμευτικούς στόχους ως προς τις εκπομπές αερίων ή τις χρηματοδοτήσεις σχεδίων, ολοκληρώνεται σήμερα η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί της Ινδονησίας.

 Σε γενικές γραμμές, αυτό που απέμεινε από τις δέκα και πλέον ημέρες των εργασιών της Διάσκεψης συνοψίζεται στα εξής: Καταρχάς, δεν λήφθηκε καμία απολύτως απόφαση για τον καθορισμό ενός δεσμευτικού στόχου αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από τις πλούσιες χώρες ως το 2020. Και δεύτερον, δεν υπήρξε καμία δέσμευση χρηματοδότησης σχεδίων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατά τις συνομιλίες που διεξήγαγαν οι υπουργοί Οικονομικών.

Αντιθέτως, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το 2012 το Πρωτόκολλο του Κιότο, βρήκε τους συνομιλητές διχασμένους. Από τη μία πλευρά η Ε.Ε. αλλά και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, στόχος των οποίων είναι να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της συνάντησης ένας δεσμευτικός στόχος όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων από τα βιομηχανικά κράτη, κατά 25% ως 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020. Από την άλλη πλευρά, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδάς, οι οποίες αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο, ισχυριζόμενες πως οποιαδήποτε συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένους αριθμούς θα προκαταλάβει τις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ κατέθεσαν την Πέμπτη ένα νέο κείμενο, που θέτει εθελοντικούς – και όχι δεσμευτικούς αλά Κιότο – στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Με τους Ευρωπαίους, εν συνεχεία, να την κατηγορούν για αδράνεια στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και να απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε μποϋκοτάζ του συνεδρίου για το κλίμα, που διοργανώνεται στα τέλη του επόμενου μήνα στη Χαβάη, σε περίπτωση που αποτύχει η Διάσκεψη στο Μπαλί.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε ήταν και η χθεσινή ομιλία του προσφάτως βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης Αλ Γκορ, ο οποίος έριξε την ευθύνη για μια ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών στη χώρα του. «Δεν είμαι αξιωματούχος και δεν δεσμεύομαι από τις διπλωματικές συμβάσεις. Θα σας πω λοιπόν μια αλήθεια που ενοχλεί: η χώρα μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παρεμπόδιση κάθε προόδου εδώ στο Μπαλί» δήλωσε με νόημα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καταχειροκροτούμενος. Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να αισθανθείτε οργισμένοι και απογοητευμένοι και να στραφείτε εναντίον των ΗΠΑ. Ή μπορείτε να κάνετε μια δεύτερη επιλογή, να αποφασίσετε να προχωρήσετε και να κάνετε ό,τι πρέπει να γίνει».

 Από τη Διάσκεψη του Μπαλί, μπορεί να μην προέκυψε κάποια απόφαση ή συμφωνία ως προς την κατεύθυνση των μελλοντικών μέτρων καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, ωστόσο κατέστη σαφής η διαφορετική στάση που σκοπεύουν να κρατήσουν από δω και πέρα τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη. Στη συνάντηση στο Μπαλί έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν, επιβεβαιώνοντας – δυστυχώς – τις ανησυχίες, ότι ο δρόμος προς τον «διάδοχο» του Πρωτοκόλλου του Κιότο ενδέχεται να είναι μακρύς.