ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με Τέτοιους Εταίρους Τι να τους Κάνεις τους Εχθρούς! – Πρακτικά Από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με Τέτοιους Εταίρους Τι να τους Κάνεις τους Εχθρούς! – Πρακτικά Από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ
του Σταύρου Λυγερού
Παρ, 21 Αυγούστου 2020 - 12:27

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κράτος-μέλος που δημοσίως να μην εκφράζει τη φραστική αλληλεγγύη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά όταν "κλείνουν οι πόρτες" η εικόνα αλλάζει και μάλιστα κατά τρόπο απογοητευτικό για τα δύο κράτη-μέλη που υφίστανται τις τουρκικές επιθετικές-επεκτατικές πιέσεις. Αυτό δείχνουν τα πρακτικά από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 14 Αυγούστου

Τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών) που πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου με τηλεδιάσκεψη, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ο Έλληνας υπουργός μίλησε πρώτος. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης, τονίζοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, λόγω της υπερσυγκέντρωσης πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή που πλέει το Oruc Reis.

Κατέθεσε, μάλιστα, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα από την προσπάθεια της τουρκικής φρεγάτα Κemal Reis να εμβολίσει την ελληνική "Λήμνος". Το υλικό προκάλεσε αίσθηση στους ομολόγους του, αλλά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, λίγο επηρέασε τη στάση τους στο Συμβούλιο, αφού ο κάθε υπουργός συμμετείχε στην τηλεσύνοδο με καθορισμένη πολιτική γραμμή.

Ο Δένδιας, έχοντας εκ των προτέρων υπόψη του τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου, ανέφερε ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ (δυτικά του 28ου μεσημβρινού) είναι αποτέλεσμα διμερών διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει πριν από περίπου 15 χρόνια. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η συμφωνία έγινε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα δρα πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αποτελώντας υπόδειγμα ευρωπαϊκής χώρας.

Στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία 

Μετά τον Έλληνα υπουργό, πήρε τον λόγο ο Γερμανός, ο οποίος και επιχείρησε να προσγειώσει ανωμάλως την ελληνική πλευρά. Χαρακτήρισε «έντονα απογοητευτική εμπειρία» (frustrating experience) την ανακοίνωση υπογραφής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας «ένα 24ωρο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που η γερμανική προεδρία είχε επιτύχει»

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για «πλήρη αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά έσπευσε να πάει "στο ψητό", ζητώντας να λήξει «ο φαύλος κύκλος κλιμάκωσης και στρατιωτικοποίησης». Στο σημείο αυτό έχει κρίσιμη σημασία να αποκωδικοποιήσουμε τη φράση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Μάας. Όπως έχει καταστήσει σαφές, με τον όρο "κλιμάκωση" αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας και με τον όρο "στρατιωτικοποίηση" στις ενέργειες της Ελλάδας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)