Το διάγγελμα Ερντογάν θα πλαισιωθεί με ένα επικοινωνιακό σόου στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας όπως όλα δείχνουν τον εντοπισμό ενός μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα, που «θα οδηγήσει την Τουρκία σε μια νέα εποχή».
Στόχος του Ερντογάν είναι αφενός να τονωθεί το ηθικό των τούρκων πολιτών που βλέπουν τη τουρκική λίρα να γκρεμίζεται και αφετέρου να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές, ότι η Τουρκία είναι ισχυρή.
Όπως υπενθυμίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι με αυτό που θα ανακοινώσει η Τουρκία θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, ενώ ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών, Μπεράτ Άλμπαϊράκ είχε μιλήσει για μια σημαντική διαδικασία και «ωραίες μέρες» που τους περιμένουν.
Εξάλλου, το Bloomberg έκανε λόγο για ενεργειακές ανακαλύψεις στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα φυσικό αέριο.
Δεν είναι τυχαίο, ότι την Τετάρτη, μετά την προαναγγελία Ερντογάν για τα «καλά νέα», η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%.
Οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.
Οπως αναφέρει το Bloomberg η ανησυχία των ξένων επενδυτών αυξάνεται τους τελευταίους μήνες καθώς η έλλειψη διαφάνειας υπονόμευσε τη λίρα. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα και πόσο εύκολη θα είναι η εκμετάλλευσή του. «Η παραγωγή θα διαρκέσει πιθανώς χρόνια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.Τα περιθώρια αυτής της εξερεύνησης μπορεί ακόμη και να είναι αρνητικά, δεδομένης της χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου. Αλλά αυτό σημαίνει στρατηγικό πλεονέκτημα για την Τουρκία », δήλωσε η Gulmira Rzayeva, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Οξφόρδης.
Η Τουρκία, εξάλλου, έχει αγοράσει τρία πλοία γεώτρησης τα τελευταία χρόνια καθώς επέκτεινε τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και αμφισβήτησε τα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ επισημαίνει πως η Άγκυρα αναζητά ενεργειακά αποθέματα για να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία και να υποστηρίξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη Μέση Ανατολή.