Επιτέλους, μετά από πολύ καιρό και την σχεδόν καθημερινή πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα από τα πράσινα οράματα και παραλειρήματα του ευρωιερατείου των Βρυξελλών που κάθε ημέρα που περνά θέτει ακόμα ποιό υψηλούς και τελείως ανέφικτους στόχους,αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο οικονομικό κόστος των επιλογών του, μια φωνή λογικής ακούστηκε από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα της, την Γερμανική Siemens. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Siemens, μέσω των προϊόντων της και των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών της, 

 

είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του ενός έκτου της καθημερινά παραγώμενης  ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy, της νέας ανεξάρτητης εταιρείας της Γερμανικής  πολυεθνικής που προέκυψε μετά από απόσχιση της από  την μητρική Siemens, ο Christian Bruch, δήλωσε ότι, "αν και αισθάνομαι ευτυχής για κάθε νέο ανθρακικό σταθμό που δεν πρόκειται να κατασκευασθεί, την ίδια στιγμή πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να έχουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τις ελάχιστα επιβλαβείς στο περιβάλλον ενεργειακές  λύσεις που πρέπει να προωθήσουμε". Ο κ. Bruch, που έχει διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της χημικής Linde αλλά και του ενεργειακού κολοσσού RWE, είπε επίσης ότι,"αν και είναι βέβαιο ότι ο άνθρακας θα εξαφανισθεί από το ενεργειακό προσκήνιο μέσα στα επόμενα χρόνια, εμείς στην Siemens θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη για ενδιάμεσες λύσεις (interim solutions) κατά την περίοδο μετάβασης μας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας".

- O Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy Christian Bruch, τονίζει «στη Siemens θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη για ενδιάμεσες λύσεις (interim solutions) κατά την περίοδο μετάβασης μας προς τις ΑΠΕ»

 

"Όλος ο κόσμος ψάχνει σήμερα να ανακαλύψει την μαγική λύση (silver bullet) που θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα και θα κάνει την κοινωνία ( περιβαλλοντικά βιώσιμη) μέσα σε μια νύχτα! Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και όλη αυτή η συζήτηση σε φόντο μαύρο-άσπρο δεν οδηγεί πουθενά", ανέφερε μεταξυ άλλων ο νέος CEO της Siemens Energy. "Ανακαινίζοντας και αναβαθμίζοντας  υπάρχοντες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα (κυρίως άνθρακα και φ.αέριο)! αποτελεί αποδεδειγμένα τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίου, και ασφαλώς πλέον γρήγορο από την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ", δήλωσε ακόμα ο Christian Bruch προς μεγάλη ενόχληση των περιβαντολλόγων και των διαφόρων περιπλανώμενων οικολόγων ακτιβιστών.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Siemens που έχει την έδρα της στο Μόναχο και παρουσία σε 90 χώρες ανά την υφήλιο, "εξόργισε" τις διάφορες περιβαλλοντικές  οργανώσεις στη Γερμανία μετά την άρνηση της να ακυρώσει σύμβαση που είχε υπογράψει στην Αυστραλία για την κατασκευή ενός συστήματος ηλεκτρικής σηματοδότησης σε σιδηροδρομικό δίκτυο που χρησιμοποείται για τη μεταφορά κάρβουνου. Με τη δημιουργία της Siemens Energy, η οποία έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και πρόκειται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της στα τέλη Σεπτεμβρίου, όλες οι ενεργειακές δραστηριότητες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, έχουν μεταφερθεί στην νέα εταιρεία.

Εξειδικεύοντας τις σκέψεις του για την στρατηγική της νέας εταιρείας και μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Christian Bruch εξήγησε ότι, "τα ορυκτά καύσιμα έχουν και αυτά ένα ρόλο να παίξουν κατά την ενεργειακή μετάβαση" . Ποιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος στον άνθρακα και στο φυσικό αέριο δήλωσε ότι, "θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικούς τομείς ενασχόλησης για την Siemens Energy καθότι ως εταιρεία  έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε  τους πελάτες μας και να τιμήσουμε τα συμβόλαια υποστήριξης που έχουμε μαζι τους. Παράλληλα θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο σταδιακής απεμπλοκής μας από το κάρβουνο και περαιτέρω.επενδύσεων μας σε έργα και τεχνολογίες ΑΠΕ." Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ένα σημαντικο μέρος των εσόδων της Siemens, περί το ένα τρίτο, προέρχονται από πωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων στις ΑΠΕ και συστημάτων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια.

Τέλος, ο Christian Bruch συνοψίζοντας την στρατηγική της νέας ενεργειακής εταιρείας της Siemens παρατήρησε ότι αυτή θα βασισθεί σε δυο βασικούς άξονες, στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα,ι διαίτερα στα κτίρια, και στο Φυσικό Αέριο το οποίο και θα αποτελέσει το καύσιμο γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση. Αναφερόμενος ειδικά στο φυσικό αέριο είπε ότι το θεωρεί ως τον βασικό πυλώνα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

Σχολιάζοντας την ανάληψη της διεύθυνσης της Siemens Energy από τον έμπειρο  τεχνοκράτη Christian Bruch κύκλοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Energia.gr ότι "επιτέλους αρχίζει να διαφαίνεται μια ακρίδα φωτός ως προς την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των συνθετών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία, όπου το ενεργειακό αποτελεί βασικό σκέλος. Η προθυμία και η ετοιμότητα της Siemens να ξεχωρίσει την θέση της και να υποστηρίξει θαρραλέα τις ανάγκες των πελατών της αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη και θέλουμε  να ελπίζουμε ότι το παράδειγμα της θα το ακολουθήσουν σύντομα και αρκετές άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες"