Μόσχα: Διαψεύδει Κατηγορηματικά Κάθε Υπόνοια Στήριξης της Τουρκικής Προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο

Μόσχα: Διαψεύδει Κατηγορηματικά Κάθε Υπόνοια Στήριξης της Τουρκικής Προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο
energia.gr
Πεμ, 3 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:23

Αρνείται κατηγορηματικά η Ρωσία ότι στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε απόρριψη των σχετικών ισχυρισμών προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα:

«Δεν αναζητούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές διαφωνίες. Η προσέγγιση αυτή ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία υπερασπίζεται την επίλυση των διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Στην ίδια ενημέρωση η κ. Ζαχάροβα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, κάτι που «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

«Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, επισήμανε ότι, «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε "σύγκρουση" είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», καθώς η Ρωσία «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».