Η Ρωσία αναγκάστηκε να αρχίσει να αποθηκεύει φυσικό αέριο από το εμβληματικό έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αρκτική,  το Arctic LNG 2 σε μια ένδειξη ότι οι δυτικές κυρώσεις αποτρέπουν τους αγοραστές. Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και δορυφορικές εικόνες, τρία πλοία έχουν μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο

από το υπό αμερικανικές κυρώσεις Arctic LNG 2 από τότε που ξεκίνησε τις εργασίες φόρτωσης τον περασμένο μήνα, αναφέρουν οι FT.

Ένα από τα πλοία, το Everest Energy, φαίνεται να έχει εκφορτώσει στο Saam FSU, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης που είναι αγκυροβολημένη σε έναν κόλπο στην περιοχή του Μουρμάνσκ της βόρειας Ρωσίας. Έκτοτε έχει επιστρέψει προς την κατεύθυνση του Arctic LNG 2.

Η μεταφορά «υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην εξεύρεση αγοραστών για το LNG που της έχουν επιβληθεί κυρώσεις», δήλωσαν οι αναλυτές της Kpler, μιας πλατφόρμας δεδομένων και ανάλυσης.

Τα άλλα δύο φορτία παρέμειναν επίσης σε ρωσικά ή ευρωπαϊκά ύδατα και δεν έχουν παραδοθεί σε αγοραστή.

Το Arctic LNG 2 προοριζόταν ως ένα έργο-τοτέμ για το Κρεμλίνο: η προγραμματισμένη πλήρης παραγωγή του επρόκειτο να αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ετήσιου στόχου της Ρωσίας για παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου 100 εκατ. τόνων έως το 2030, που θα αντιστοιχούσε σε υπερτριπλάσιο όγκο από τον όγκο που εξάγει τώρα η χώρα.

Εικόνες από ραντάρ που διεισδύουν στα σύννεφα και ελήφθησαν από τους δορυφόρους Sentinel-1 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δείχνουν ένα μεγάλο πλοίο που ταιριάζει με το μέγεθος του Everest Energy να τραβάει δίπλα στο Saam FSU, αν και η νεφοκάλυψη εμπόδισε τη λήψη πολλών καθαρών φωτογραφιών των πλοίων.

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν πέρυσι την Arctic LNG 2, της οποίας ηγείται η ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία Novatek, στον κατάλογο κυρώσεων που είχαν καταρτίσει ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις συγκεντρώνοντας έναν «σκιώδη στόλο» πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, αλλά οι ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου επέβαλαν γρήγορα κυρώσεις σε αυτά τα πλοία και τις διαχειρίστριες εταιρείες, γεγονός που, όπως δήλωσαν αναλυτές και έμποροι, πιθανόν να έχει τρομάξει τους πιθανούς αγοραστές προς το παρόν.

Το πρώτο πλοίο που πήρε το καύσιμο από το έργο, το Pioneer, μετέφερε το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε ένα πλοίο χωρίς κυρώσεις στην ανατολική Μεσόγειο βόρεια του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο στα τέλη Αυγούστου, αλλά και τα δύο πλοία έχουν κρατήσει τις θέσεις τους από τότε.

Το Asya Energy, το δεύτερο πλοίο που φόρτωσε από τις εγκαταστάσεις της Αρκτικής, είχε αρχικά χαρτογραφήσει το δρόμο του γύρω από τη Νορβηγική Θάλασσα μετά την ανάληψη του φορτίου, αλλά έχει επιστρέψει στα ρωσικά ύδατα χωρίς να έχει εκφορτώσει. Βρίσκεται τώρα δίπλα στο Saam FSU, όπως έδειξαν τα στοιχεία εντοπισμού πλοίων από τη συμβουλευτική εταιρεία ICIS.

Ψευδείς θέσεις

Τα πλοία αυτά προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις κινήσεις τους με «spoofing», ή με το να μεταδίδουν οι ηλεκτρονικοί αναμεταδότες αναγνώρισης ψευδείς θέσεις. Για παράδειγμα, οι αναμεταδότες του Pioneer έδειχναν ότι το πλοίο βρισκόταν στη θάλασσα βόρεια της Νορβηγίας, ενώ οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν ότι στην πραγματικότητα παραλάμβανε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Αρκτικής.

Η ανησυχία για την εν λόγω συμπεριφορά του στόλου που εξυπηρετεί τη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία αυξάνεται: τον Ιούνιο, η ΕΕ πρόσθεσε τη χρήση «παράτυπων και υψηλού κινδύνου ναυτιλιακών πρακτικών» στους λόγους επιβολής κυρώσεων.

Οι εγγραφές των εταιρειών Pioneer, Asya Energy και Everest Energy έχουν ανασταλεί από τις αρχές της Μικρονησιακής χώρας Παλάου, όπου είχαν τη σημαία τους, μετά τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Kjell Eikland, διευθύνων σύμβουλος της Eikland Energy με έδρα το Όσλο, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε: «Τα όποια συμφέροντα μπορεί να είχαν οι αγοραστές πριν από [τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ] έχουν σίγουρα χαθεί τώρα».

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προσθέτουν στα ενεργειακά έσοδα που στηρίζουν την οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τις εξαγωγές αγωγών προς την Ευρώπη, οι οποίες έχουν περικοπεί μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων της Novatek για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει μια μέτρια αύξηση του όγκου των αποστολών. Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Novatek, όπως και πολλές ρωσικές εταιρείες, έχει σταματήσει να δημοσιεύει λεπτομερείς αναλύσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο μεγάλο μέρος των εσόδων προήλθε από το Arctic LNG 2.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα LNG και κυρώσεων συμφωνούν ότι λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, υπάρχει μικρή πιθανότητα οι ευρωπαϊκές χώρες ή τα κράτη που έχουν συμμαχήσει με τη Δύση να εισάγουν από το έργο της Αρκτικής. Ωστόσο, οι κυρώσεις είναι απίθανο να αποτρέψουν πλήρως το LNG να καταλήξει σε χώρες εκτός αυτής της ομάδας, δήλωσαν οι αναλυτές.

«Η ιστορία των ενεργειακών κυρώσεων μας λέει ότι κάποιος θα είναι πρόθυμος να καταπιεί το ρίσκο και να εισάγει αυτές τις ποσότητες», δήλωσε ο Francis Bond, ειδικός σε θέματα κυρώσεων στη νομική εταιρεία Macfarlanes.

«Οι πιο πιθανοί αγοραστές είναι επομένως εκείνοι που βρίσκονται εντελώς έξω από τον «συνασπισμό κυρώσεων» της Ρωσίας, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι η Ινδία και η Κίνα.... [και οι δύο] παραμένουν πολύ έντονα σε κρατικό επίπεδο στην αντίθεσή τους στα μέτρα των ΗΠΑ».

Οι δύο χώρες έχουν καταστεί βασικοί αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου στον απόηχο του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η Δύση. Αλλά μια έκθεση μιας μεγάλης ρωσικής τράπεζας που εκδόθηκε τον Μάιο και είδαν οι Financial Times έδειξε ότι η Μόσχα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις με τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία με εκείνες με το αργό πετρέλαιο: οι αγοραστές αναμένεται να ζητήσουν εκπτώσεις.

«Είναι σίγουρα μια δύσκολη μάχη για τη Novatek», δήλωσε ο Sergey Vakulenko, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace. «Οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι πολύ πιο στοχευμένες [στην επιβολή κυρώσεων] όταν πρόκειται για το LNG 2 της Αρκτικής» σε σύγκριση με τις ενέργειές τους για το πετρέλαιο.

«Αλλά με την πάροδο των ετών η Novatek έχει αποδείξει ότι είναι ένας ικανός φορέας εκμετάλλευσης. Υπάρχει κάποια πιθανότητα να βρουν έναν τρόπο να τα παρακάμψουν όλα αυτά». Η Novatek δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.