Υπάρχει μια ρήση που λέει ότι «Η φθηνότερη κιλοβατώρα είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ». Η ρήση αυτή συμπυκνώνει την ουσία της εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία αφενός για το μέλλον της οικονομίας, αφετέρου για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση βρίσκονται στο επίκεντρο

όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ (και κατ' επέκταση των εθνικών σχεδίων για την υλοποίησή τους) και αναδεικνύονται σε «αποδέκτες» κονδυλίων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη χώρα μας, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών και κτιρίων γράφουν ήδη την επόμενη μεγάλη σελίδα του πράσινου μέλλοντος που προοιωνίζονται τα εθνικά και ευρωπαϊκά σχέδια. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», αποτελεί στην πραγματικότητα ένα «κύμα» ενεργειακών αναβαθμίσεων, μετεξέλιξη του παλαιότερου «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, υπό την έννοια ότι αγγίζει ένα άγνωστο, στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, θέμα: την ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση που αυτή συνεπάγεται.

Τούτο σημαίνει ότι ο πολίτης αυτής της χώρας θα έχει τη δυνατότητα να εισχωρήσει και μάλιστα με ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό τρόπο στον κόσμο των «έξυπνων» σπιτιών με παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, τη θερμική άνεση, προσφέρουν καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου, αλλά και έξυπνες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως π.χ. αυτόματη διατήρηση επιθυμητής θερμοκρασίας, αυτόματη σκίαση, απομακρυσμένη διαχείριση κ.ά.

Με βάση τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), πρέπει να αναβαθμίζονται ενεργειακά περί τα 60.000 κτίρια ετησίως, ή το 15% του κτιριακού αποθέματος της χώρας έως το 2030. Στόχος μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 32 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος ανακαινίσεων να κατευθυνθούν σε αναβαθμίσεις όχι μόνο σπιτιών, αλλά και επιχειρήσεων, δημόσιων κτιρίων και ξενοδοχειακών μονάδων.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 30% θα διατεθεί για έργα πράσινης ανάπτυξης (όπως είναι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων) συνάγεται ότι οι προοπτικές για ένα άλμα - τόσο από ποσοτικής όσο και από ποιοτικής πλευράς - στον τομέα αυτό είναι ευοίωνες. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και συνακόλουθα να στηριχθούν η οικοδομή και οι κατασκευές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, θα προκύψει σημαντική αύξηση κατά 3,4 δισ. ευρώ του εισοδήματος των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς, παράλληλα με τη δημιουργία άλλων 22.000 νέων θέσεων εργασίας στην προσεχή δεκαετία.

Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσει να «τρέχει» μέσα στον Νοέμβρη, παρέχει υψηλές επιδοτήσεις που μπορεί να ανέλθουν έως και το 85% της συνολικής δαπάνης για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατοικιών, χάρη στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποφασίσαμε.Ετσι διαμορφώνουμε το νέο ενεργειακό τοπίο στη χώρα, με πολιτικές που στηρίζουν την καινοτομία, την οικονομία, το επιχειρείν και το περιβάλλον και βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

* Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

(Από ΤΑ ΝΕΑ)