Σταθερή στους Στόχους της για Πράσινη Ενέργεια η Motor Oil παρά την Τρέχουσα Αρνητική Συγκυρία

Σταθερή στους Στόχους της για Πράσινη Ενέργεια η Motor Oil παρά την Τρέχουσα Αρνητική Συγκυρία
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Τετ, 9 Σεπτεμβρίου 2020 - 12:59

Σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους της για ανάπτυξη νέων ενεργειακών δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ παραμένει o Όμιλος της Motor Oil, παρά τα δυσμενή αποτελέσματα του Α Εξαμήνου (https://www.energia.gr/article/170090/motor-oil-ptosh-tziroy-kata-38) και την εν γένει αρνητική συγκυρία που έπληξε τις πετρελαϊκές εταιρείες την τρέχουσα περίοδο

Με τον Όμιλο να έχει πληγεί αναλογικά λιγότερο από ότι άλλες εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου, και ιδιαίτερα αυτές στο upstream. Ο τελείως απρόβλεπτος συνδυασμός μείωσης της ζήτησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, και η συνεπακόλουθη καθίζηση της τιμής του αργού επέφεραν ισχυρό κτύπημα στον πετρελαϊκό κλάδο με πτώση των πωλήσεων και των κερδών. Με τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν την παρούσα κατάσταση ως παροδική προβλέποντας πλήρη ανάκαμψη το Α εξάμηνο του 2021.

Η Motor Oil, όπως και ο άλλος μεγάλος πετρελαϊκός Όμιλος της χώρας, τα ΕΛΠΕ, έχουν αναδιατάξει την αναπτυξιακή τους στρατηγική εντάσσοντας την πράσινη ενέργεια στο main stream των δραστηριοτήτων τους στοχεύοντας σε μια βελτίωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Σε ότι αφορά την Motor Oil ο όμιλος έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες την προσπάθεια του να αυξήσει την εγκατεστημένη του ισχύ σε ΑΠΕ παράλληλα με την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στον κλάδο του φυσικού αερίου. Όπου πέρα από την ανάπτυξη του εμπορικού τμήματος μέσω της NRG, η εταιρεία προωθεί σταθερά τον σχεδιασμό της για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου FSRU στους Αγίους Θεόδωρους η οποία σύντομα πρόκειται να ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα υποστήριξης ΕΣΦΑ 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ.

Όπως πληροφορούν το Energia.gr καλά πληροφορημένες πηγές του κλάδου, σε ότι αφορά στις ΑΠΕ η Motor Oil έχει επιλέξει την οδό των εξαγορών ώστε να αυξήσει σχετικά σύντομα την εγκατεστημένη της ισχύ, προκειμένου να "χτίσει" χαρτοφυλάκιο και να μπορέσει να ανταγωνιστεί εγχώριες και ξένες εταιρείες. Έτσι η πρώτη κίνηση της Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την εξαγορά του 85% της «Στεφανέρ Eνεργειακή», που διαθέτει τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW. Τέσσερις μόλις μήνες αργότερα, η εταιρεία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της επιπλέον ισχύ 47 MW εξαγοράζοντας φωτοβολταϊκά πάρκα από εταιρείες συμμετοχών της θυγατρικής της Mytilineos, METKA _ΕGN. Μέσα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, η Motor Oil προχώρησε σε δύο ακόμη εξαγορές, ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και ενός επίσης αιολικού πάρκου, με αδειοδοτημένη ισχύ 40 MW, στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW στην Κρήτη.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ενασχόληση της Motoroil με τις ΑΠΕ, και γενικότερα την αποκαλούμενη “πράσινη ενέργεια”, εμπίπτει στο ευρύτερο σχεδιασμό της και την σταθερή δέσμευσή της για την βελτίωση του περιβάλλοντος. Όπως παρατηρούσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας (https://www.energia.gr/article/169138/motor-oil-synehhs-prospatheia-gia-anaptyxh-kai-ishyrh-desmeyshgia-thn-prostasia-kai-veltiosh-toy-perivallontos-), “Χωρίς να παραβλέπει ή να υποβιβάζει τους βασικούς στόχους της, που δεν είναι άλλοι από τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, η Motor Oil επιδιώκει παράλληλα, και μάλιστα με ισχυρές δεσμεύσεις, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του ενεργειακού αποτυπώματος της λειτουργίας της. Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης το οποίο βασίζεται σε πιστοποιημένα συστήματα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης.

Τα ανωτέρω συστήματα αποτελούν μέρος ενός Ενιαίου Διαχειριστικού Συστήματος και συνιστούν αποτελεσματικά εργαλεία διαχειριστικού ελέγχου για την υλοποίηση των στόχων της περιβαλλοντικής πολιτικής της εταιρείας η οποία και παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη αναπτυξιακή διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό πρωταρχικός στόχος παραμένει η πλήρης συμμόρφωση με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.”