Ήδη, για πολλούς εξ αυτών, η στροφή σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το υδρογόνο και κάθε άλλη λύση παραγωγής ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα είναι γεγονός.
Από την Μαλαισία, τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως και την Κίνα, μέχρι τις εταιρείες- κολοσσούς, όπως η BP, ο κλάδος της ενέργειας χαράσσει νέους δρόμους και θέτει φιλόδοξους στόχους, που αφορούν μια μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ, καθώς αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν το μέλλον τους στην αγορά και να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Εκτός από τις κλάσσικές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η ηλιακή η αιολική και η υδροηλεκτρική, τα επιτελεία των ενεργειακών εταιρειών εξετάζουν και την διείσδυσή τους σε μια άλλη μορφή καθαρής ενέργειας, όπως είναι το μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο, με παράλληλη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά τη διαδικασία. Το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και σε οχήματα που φέρουν κυψέλες καυσίμου. Για τον ενεργειακό κλάδο, η δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα θεωρείται το πιο πιθανό εργαλείο που θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση στο εγγύς μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν οι μηχανισμοί τιμολόγησης του άνθρακα.
Για παράδειγμα, η Royal Dutch Shell εντρυφεί σε χρήσεις βιομεθανίου, βιοκαυσίμων και υδρογόνου, χρησιμοποιώντας την τεχνική CCS, την οποία οι ερευνητές θεωρούν ως τον επόμενο σταθμό ανάπτυξης, αν και οι επικεφαλείς της καθιστούν σαφές, σε κάθε ευκαιρία, πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να κατέχουν τη θέση τους ως βασικά ορυκτά καύσιμα και στο μέλλον.
Φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, το νέο δίπολο της ανάπτυξης ΑΠΕ
Επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια τάση για στροφή στις ΑΠΕ, τρεις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μελέτης που είχε παραγγείλει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Πολιτείας, σχετικά με την ικανότητα μεταφοράς φορτίου ενός ευρέος φάσματος ενεργειακών τεχνολογιών –αναφέρεται στην ισχύ που μπορεί να παρέχεται στο δίκτυο σε στιγμές κορύφωσης της ζήτησης
Όπως αναφέρει άρθρο του Bloomberg, τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιολική ενέργεια θα έχει ουσιαστικό φορτίο της τάξης του 19%, το 2022, που σημαίνει ότι ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ, θα μπορεί παρέχει 19 μεγαβάτ. Όπως τονίζεται στην μελέτη, αυτό το ποσοστό που προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερό έως το έτος 2030, θα μπορούσε, με την προσθήκη μιας μπαταρίας, με δυνατότητα αποθήκευσης τεσσάρων ωρών, να αυξηθεί, αν και όχι σε επίπεδα που θα υπερέβαιαν τα αντίστοιχα μιας μονάδας φυσικού αερίου.
Όσον αφορά όμως στα φωτοβολταϊκά, η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη, σύμφωνα με τα αποτελέσμτα της ίδιας μελέτης, αφού η παρεχόμενη ισχύς στο δίκτυο ανέρχεται μόλις στο 4%, πράγμα που σημαίνει ότι εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους για πρόκληση μπλακ άουτ. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, με την προσθήκη μπαταρίας με δυνατότητα αποθήκευσης τεσσάρων ωρών, η παρεχόμνη ισχύς αυξάνεται στο 99,8% και έτσι διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του δικτύου.
Όπως τονίζεται στην μελέτη, τα φωτοβολταϊκά θεωρούνται πιο κατάλληλα να φορτίζουν συστοιχίες μπαταριών αποθήκευσης, σε αντίθεση με τα αιολικά, τα οποία θεωρούνται ασταθείς πηγές ενέργειας.
Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα για άλλες τεχνολογίες που προορίζονται να διατηρούν το δίκτυο σταθερό με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου. Αν τα φ/β μαζί με μπαταρίες είναι πολύ προβλέψιμα και αξιόπιστα στο μέλλον, αυτό πιθανώς θα μεταβάλλει τη ζήτηση για μονάδες αερίου αιχμής. Θυμίζουμε ότι οι μονάδες φυσικού αερίου είναι σήμερα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και σε πολλές περιοχές εξασφαλίζουν υψηλές τιμές σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, ή πτώσης της παραγωγής.