Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: "Υπάρχουν Ενδείξεις για Αέριο στην Αν. Μεσόγειο, Άχνα Δεν Έβγαλαν οι Κεμαλιστές Όταν το Καστελόριζο Ενώθηκε με την Ελλάδα"

Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Υπάρχουν Ενδείξεις για Αέριο στην Αν. Μεσόγειο, Άχνα Δεν Έβγαλαν οι Κεμαλιστές Όταν το Καστελόριζο Ενώθηκε με την Ελλάδα
energia.gr
Τετ, 23 Σεπτεμβρίου 2020 - 17:02

Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο, ενώ είπε πως πρέπει να είναι βέβαιοι για να προβούν σε ανακοινώσεις. Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του Ντονμέζ στο Καστελόριζο, ο οποίος κατηγόρησε τους κεμαλιστές ότι ..."δεν έβγαλαν άχνα όταν η Ιταλία άφησε το νησί στην Ελλάδα"

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν γίνει μέχρι στιγμής οκτώ γεωτρήσεις. “Καταγράφουμε ροές αερίου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι είναι οικονομικό και υπάρχει συνέχεια. Μόλις βρεθεί φυσικό αέριο θα το ανακοινώσουμε, πρέπει να είμαστε βέβαιοι”.

Ερωτηθείς για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τα δικαιώματα κανενός αλλά παρακαλώ να μην έχει κανείς βλέψεις στα δικά μας δικαιώματα και δίκαιο. Είπαμε πως ακόμη και για μια σταγόνα νερό αν χρειαστεί θα την προστατεύσουμε και με τίμημα τη ζωή μας”.

Για το Καστελόριζο υποστήριξε και πάλι ότι δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία πως στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό το θέμα με κλειστά μάτια. “Αλλά θέλω να ρωτήσω τη Γαλλία και τους κυβερνώντες της: Μήπως στο παρελθόν έπαθαν παρόμοιο πράγμα οι ίδιοι; Επειδή το 1977 βίωσε με τη Βρετανία ένα παρόμοιο πρόβλημα”, ανέφερε. Για το Καστελόριζο ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως “δυστυχώς όταν η Ιταλία το 1947 άφησε το νησί στην Ελλάδα, δυστυχώς η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έβγαλε άχνα, δεν έφερε αντίρρηση”. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήταν ουδέτερη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η λήξη του οποίου επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία αποφασίστηκε η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, ενώ και ο πληθυσμός των νησιών ήταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνικός. Η Ελλάδα πολέμησε στο πλευρό των Συμμάχων, ενώ η ουδέτερη Τουρκία συχνά "φλέρταρε" με τον Άξονα κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Για τον Χάρτη της Σεβίλης, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι δεν έχει ισχύ. “Την τελευταία περίοδο εμείς όσο εμείς εξηγούμε τις θέσεις μας σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται δηλώσεις υπέρ μας. Πρώτα η ΕΕ είπε ότι ο Χάρτης της Σεβίλης δεν έχει ισχύ και τις προάλλες το ίδιο και η πρεσβεία των ΗΠΑ”, ανέφερε.