Tο ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη ένα έγγραφο με τίτλο «Οδικός χάρτης υδρογόνου: δέσμευση για ανανεώσιμο υδρογόνο». Το όραμα που περιγράφεται είναι αυτό της πράσινης οικονομίας που επικεντρώνεται στη βιώσιμη παραγωγή υδρογόνου, ως καθαρή πηγή καυσίμου. Εάν πραγματοποιηθεί σωστά, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα πλήρως ανανεώσιμο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική χώρα έως το 2050, καθώς και τη δημιουργία πολλαπλών βιώσιμων θέσεων εργασίας για τον πληθυσμό της.

Ο οδικός χάρτης για το υδρογόνο αποτελείται από 60 μέτρα

Το έγγραφο περιγράφει τους εθνικούς στόχους, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου για το 2030. Εάν επιτευχθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει 4,6 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και το 25% της κατανάλωσης υδρογόνου της θα πρέπει να είναι ανανεώσιμο.

 

Το παραγόμενο υδρογόνο θεωρείται πολύτιμο επειδή είναι ικανό να αποθηκεύει ενέργεια που μπορεί να παραχθεί και να απελευθερωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο - για παράδειγμα, με μπαταρίες υδρογόνου. Μέχρι το 2030, αναμένεται να λειτουργούν τουλάχιστον 150 λεωφορεία υδρογόνου, 5000 οχήματα και 2 σιδηροδρομικές γραμμές στην επικράτεια της χώρας. Τα 5 μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια θα έχουν σταθμούς φόρτισης υδρογόνου.

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου συνολικής χωρητικότητας 4 gigawatts, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής παραγωγής στην Ευρώπη, μετατρέποντας την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κύριο επίκεντρο της ισπανικής οικονομίας του μέλλοντος.