Η Βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει έως 2 δις. λίρες από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στο πλαίσιο επίτευξης των αυστηρών στόχων για την μείωση εκπομπών του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.  Μια εννεαμελής κοινοπραξία με επικεφαλής τις εταιρείες Rolls-Royce, Laing O'Rourke και Atkins έχει υποβάλλει σχέδια για την δημιουργία και εγκατάσταση έως και 16 μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) για την παραγωγή ηλεκτρισμού έως το 2050

Σύμφωνα με κύκλους της  Βρετανικής Κυβέρνησης και της βιομηχανίας πρόκειται να υπάρξει δέσμευση της τάξεως των £ 1,5 - £ 2 δισεκατομμυρίων λιρών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του όλου προγράμματος. Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται και οποιαδήποτε τελική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της μακροχρόνιας αξιολόγησης κρατικών δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Όμως, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία, η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο μικρό σταθμό παραγωγής ενέργειας, ενθαρρύνοντας έτσι προμηθευτές και επενδυτές.

Η κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Εθνικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ενέργειας, θα επιδιώξει πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον 2 δις £, που θα προέρχεται από ιδιωτικά επενδυτικά funds και τις κεφαλαιαγορές.

Η υποστήριξη της τεχνολογίας SMR αναμένεται να αποτελέσει μέρος του «σχεδίου των 10 σημείων για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, το οποίο θα παρουσιάσει αργότερα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα σηματοδοτήσει έτσι την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη για τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS/CCO) και η χρήση υδρογόνου ως καυσίμου για οχήματα.

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται μετά τις αποτυχίες του πιο συμβατικού πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να προσφέρουν υπερβολικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις στους επενδυτές. Η πρώτη γενιά των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως αυτοί στο Hinkley Point στο Somerset, έχει ήδη καθυστερήσει και υπερβαίνει τον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί από τα πυρηνικά projects στο Anglesey και την Cumbria.

Σύμφωνα με αναλυτές η κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει τον στόχο καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζονται από την Βρετανική Κυβέρνηση, οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευάζονται σε γραμμές παραγωγής σε κεντρικά εργοστάσια και στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε χώρους συναρμολόγησης. Κάθε μικρός σταθμός παραγωγής θα μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερα από 60 χρόνια, θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 440 MW και θα μπορεί να τροφοδοτήσει μια πόλη στο μέγεθος του Leeds.

Η υποστήριξη της κυβέρνησης «θα πρέπει να προσφέρει επαρκή χρηματοδότηση στην κοινοπραξία για την κατασκευή των απαραίτητων βιομηχανικών υποδομών για την κατασκευή των σταθμών παραγωγής ενέργειας, πριν από την εξεύρεση περισσότερων χρημάτων από άλλες πηγές», δήλωσε παράγοντας της αγοράς.

Το πρώτο SMR αναμένεται να κοστίσει 2,2 δισεκατομμύρια λίρες και θα μπορέσει να συνδεθεί με το δίκτυο έως το 2029, με το κόστος να μειώνεται σταδιακά μετά την κατασκευή των πρώτων πέντε τέτοιων σταθμών, και να διαμορφωθεί τελικά στα 1,8 δισεκατομμύρια λίρες ο καθένας. Το έργο έχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μερικών από τα παλαιότερα βιομηχανικά συγκροτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Sheffield Forgemasters και British Steel, οι οποίοι θα είναι προμηθευτές της Rolls-Royce και άλλων.

Η ανάπτυξη του προγράμματος SMR θεωρείται ζωτικής σημασίας για την στήριξη της στρατηγικής της Rolls-Royce, ενός εξέχοντος κατασκευαστή του Ηνωμένου Βασιλείου, για την δημιουργία νέων πηγών εσόδων με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της από τον τομέα της πολιτικής αεροδιαστημικής, ο οποίος έχει πληγεί λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η κοινοπραξία αναμένεται να ολοκληρώσει το σχεδιασμό του SMR έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, τη χρονική στιγμή που ελπίζει να ξεκινήσει την τετραετή διαδικασία αδειοδότησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ευελπιστεί να ξεκινήσει τις προσλήψεις για την επιχείρηση και να εντοπίσει τις τοποθεσίες για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα εργοστάσια για τη δημιουργία των SMR.

Το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου  έχει ήδη δεσμεύσει 18 εκατομμύρια λίρες για τις αρχικές εργασίες της κοινοπραξίας. Το εν λόγω υπουργείο σε πρόσφατη δήλωση του ανέφερε: «Η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς μεταβαίνουμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και αυτό συμπεριλαμβάνει επενδύσεις σε μικρούς και προηγμένους αρθρωτούς αντιδραστήρες».