Το ποσό των 84 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό θα προκαταβληθεί εντός του έτους -το πιθανότερο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα- ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα διατηρεί το δικαίωμα ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης.
Αυξημένο το κονδύλι
Το επίδομα θέρμανσης δεν ήταν προγραμματισμένο να δοθεί μέσα στο 2020. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώθηκε κονδύλι 84 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί και το 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Ούτως ή άλλως, το ποσό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα περίπου 67 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την προηγούμενη χειμερινή σεζόν ή τα 54 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τον χειμώνα του 2018.
Η «καινοτομία»
Η «καινοτομία» που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών συνίσταται στην πρόθεση να επιδοτηθούν και άλλες μορφές ενέργειας και όχι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης του νέου πλαισίου και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Με βάση πάντως τις διαθέσιμες πληροφορίες:
* Θα υπάρξει και φέτος προκαταβολή του επιδόματος η οποία θα δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Όσοι δεν εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του επιδόματος (ηλεκτρονική υποβολή παραστατικών κ.λπ.) θα πρέπει να επιστρέφουν το ποσό που τους δόθηκε.
* Εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζεται να επιδοτηθούν όσοι καταναλώνουν και φυσικό αέριο. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι μεταξύ των επιλογών, καθώς εκτιμάται ότι όσα ευάλωτα νοικοκυριά επιλέγουν το ρεύμα για να θερμανθούν ωφελούνται από το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα ξύλα και τα πέλετ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η περιβαλλοντική επίπτωση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλύπτονται μεν και όσοι καταναλώνουν ξύλα για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αλλά όχι εφόσον κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό προκειμένου να μην εμφανιστεί το Δημόσιο να «πριμοδοτεί» τα φαινόμενα αιθαλομίχλης.
* Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος θα είναι τα νοικοκυριά να ζητούν παραστατικά και να πληρώνουν ηλεκτρονικά, καθώς ο στόχος είναι να περιοριστούν και οι «μαύρες» αγορές. Για την υποβολή των αιτήσεων θα χρειαστεί να δημιουργηθεί καινούργια ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο (το πρόγραμμα «Ήφαιστος») μπορεί να υποστηρίξει μόνο τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")