Ζωντανό παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον να περάσει σε νέα χέρια η παραγωγική μονάδα μετασχηματιστών στα Οινόφυτα (ELVIM) της Schneider Electric AEBE, η οποία από την 1η Νοεμβρίου 2020 προχωρά στην οριστική διακοπή της λειτουργίας της όπως είχε γνωστοποιηθεί από τον Μάιο 2020. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, για το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από 3 επιχειρηματίες, 2 Έλληνες και 1 Λίβυο

Το ενδιαφέρον αφορά την εξαγορά του εργοστασίου -οικόπεδο, κτήρια, μηχανήματα παραγωγής- και τη διατήρηση της υπάρχουσας δραστηριότητάς του. Στο εργοστάσιο εργάζονται 70 άτομα στην παραγωγή και γύρω στα 25 άτομα στη διοικητική υποστήριξη, ενώ απασχολούσε με έμμεση σχέση τουλάχιστον άλλα 200 άτομα και το λουκέτο μετά την απόφαση της Schneider Electric πλήττει ακόμη περισσότερο την ελληνική παραγωγή.

Η εταιρεία που αποτελούσε έναν από τους βασικούς προμηθευτές της ΔΕΗ είχε επισημάνει από τον Μάιο 2020 πως «o Όμιλος Schneider Electric κατέληξε σε αυτή τη σοβαρή απόφαση -της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου- καθώς οι μεγάλες συσσωρευμένες ζημιές των τελευταίων ετών του εργοστασίου στα Οινόφυτα κατέστησαν τη βιωσιμότητά του αδύνατη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο παγκόσμιο και εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον στην αγορά των μετασχηματιστών.

Η εταιρεία εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς του εργοστασίου, χωρίς αποτέλεσμα». Παράλληλα είχε τονίσει πως θα συνεχίσει την εμπορική της λειτουργία και δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και του αυτοματισμού.

Σύμφωνα με τη Schneider Electric οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και πέραν των νομικών υποχρεώσεων, η εταιρεία σκοπεύει να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια στους υπαλλήλους της και σκοπεύει να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για την ταχύτερη επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του εργοστασίου όλο αυτό το διάστημα δεν έπαυσαν να διεκδικούν βιώσιμη λύση προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας μετασχηματιστών στα Οινόφυτα, που είναι μοναδική στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου 2020, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωση των περισσότερων από 90 οικογενειών, καθώς και η συνεργασία με πλείστους επαγγελματίες της περιοχής.

Ποιο είναι το χρονικό

Το εργοστάσιο των μετασχηματιστών της γαλλικής Schneider Electric στην Ελλάδα μετρά πάνω από τέσσερις δεκαετίες και παράλληλα σε αυτό λειτουργούσε εξειδικευμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Από το 1969 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ χρησιμοποιεί μετασχηματιστές της Schneider Electric, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μετασχηματιστές της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς σε έργα υποδομής. Όπως σημειώνεται, εκτός από την τοπική αγορά, οι μετασχηματιστές της γαλλικής εταιρείας που παράγονταν στο εργοστάσιο Οινοφύτων εξάγονταν σε περισσότερες από 25 χώρες και έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Σκωτία, στην Ιρλανδία, στην Αυστρία, στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Υεμένη, στις Φιλιππίνες, στην Κίνα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Νιγηρία, στη Μαδαγασκάρη, στον Άγιο Μαυρίκιο, στις Σεϋχέλλες και άλλες χώρες.

Η Schneider Electric στην Ελλάδα διαθέτει δύο βασικές δραστηριότητες, την εμπορική και τη βιομηχανική. Ο τζίρος της συνολικά (εργοστάσιο και εμπορική δραστηριότητα) το 2019 ανήλθε στα 64 εκατ. ευρώ. Η εμπορική δραστηριότητά της πραγματοποιείται μέσω δύο γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η βιομηχανική γίνεται μέσω του εργοστασίου της στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")