Αργά χθες το απόγευμα, έπειτα από ένα ολοήμερο παρασκήνιο, έφτασαν σε συμφωνία οι κυβερνήσεις Κύπρου – Ελλάδας, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ για το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης  όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος». Ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε τελικά στην πρόταση που από την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Η κυπριακή Κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025

μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με €25 εκατ. τον χρόνο και συνολικά με €125 εκατ. Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κυπριακού κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές.

Οποιαδήποτε άλλα ποσά προκύψουν θα κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρεώσης των καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ρυθμιστικό πλαίσιο που ενέκρινε από το ’23 η ΡΑΕΚ δεν θα αλλάξει, τουλάχιστο σε αυτή τη φάση, σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Θα παραμείνει στο έγγραφο η αναφορά ότι σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου που θα διακόψει ή θα αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς άμεση ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕΚ ενδέχεται να εγκρίνει την ανάκτηση των δαπανών που θα έχει πραγματοποιήσει έως τότε ο φορέας υλοποίησης από τους καταναλωτές. Οι προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ να απαληφθεί η επιφύλαξη «ενδέχεται» δεν καρποφόρησαν, μετά την ξεκάθαρη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης πως ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα βαραίνει τον επενδυτή και όχι τους καταναλωτές.

Το premium wacc

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελευθέρου με την χθεσινή συμφωνία κλείδωσε υπέρ του ΑΔΜΗΕ η αύξηση της διάρκειας ισχύος του προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου. Η αρχική ρυθμιστική απόφαση -που αφορούσε τότε τον EuroAsia Interconnector- προέβλεπε απόδοση προνομιακού κέρδους (απόδοσης) ύψους 8.3, έναντι του 4.6 που κατά κανόνα παραχωρείται στην ΑΗΚ για ρυθμιζόμενα ενεργειακά έργα.

Το 8.3% προβλέπεται να παραχωρείται στον φορέα υλοποίησης για 12 χρόνια. Ωστόσο, μετά από εντονότατες πιέσεις του ΑΔΜΗΕ, αλλά και μετά από αξιολόγηση του θέματος από ελεγκτικό συμβουλευτικό οίκο που επιστράτευσε η ΡΑΕΚ, κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί η περίοδος ισχύος του premium wacc για 17 χρόνια, αντί 12. Προφανώς αυτό σημαίνει διασφάλιση εσόδων κάποιων εκατομμυρίων προς τον φορέα υλοποίησης, ώστε το έργο να θεωρείται βιώσιμο (επικερδές για τους επενδυτές) σε όλες τις φάσεις του.

Για την επισημοποίηση – οριστικοποίηση της χθεσινής συμφωνίας θα απαιτηθούν αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο και την ανώτερη αρχή της ΡΑΕΚ, τις αμέσως επόμενες ημέρες