Υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας: «Υπερβολική και μη Ρεαλιστική» η Απαλλαγή από Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο

Υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας: «Υπερβολική και μη Ρεαλιστική» η Απαλλαγή από Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο
energia.gr
Τρι, 27 Οκτωβρίου 2020 - 10:00

Η απαλλαγή από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι «υπερβολική και μη ρεαλιστική», δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να σκεφτούν πώς να μειώσουν τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα. «Ας μην επικεντρωθούμε στο καύσιμο της επιλογής, αλλά στο πώς μπορούμε να μετριάσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτές τις πραγματικότητες χωρίς να δείξουμε προτιμήσεις», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman

στη Διάσκεψη Κορυφής για την Ενέργεια της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το Reuters. Η Σαουδική Αραβία και ο πετρελαϊκός της γίγαντας Aramco συνεχίζουν να λένε ότι η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου δεν είναι πουθενά ορατή και ότι ο κόσμος θα χρειαστεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για το άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από εκτιμήσεις αναλυτών και ακόμη και του ΟΠΕΚ ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αρχίσει να φτάνει στο οροπέδιο και κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Η Aramco δεν φοβάται την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου καθώς διπλασιάζει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μακροπρόθεσμα για να νικήσει τους ανταγωνιστές της, πολλοί από τους οποίους δεσμεύονται με σημαντικές επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σε δήλωση στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα, η Aramco είπε:

«Αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Τα καύσιμα και τα πετροχημικά θα υποστηρίξουν την αύξηση της ζήτησης ... η κερδοσκοπία για μια επικείμενη αιχμή της ζήτησης πετρελαίου απλά δεν είναι σύμφωνη με την πραγματικότητα της κατανάλωσης πετρελαίου. "

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να έχουμε υπερβεί τη μέγιστη ζήτηση πετρελαίου πέρυσι, καθώς η κατανάλωση καυσίμων μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ από την πτώση που προκαλείται από πανδημία, δήλωσε η BP στις ετήσιες προοπτικές της τον περασμένο μήνα.

Η Aramco, ωστόσο, απορρίπτει εδώ και χρόνια την έννοια της αιχμής της ζήτησης πετρελαίου και προβλέπει ότι θα μπορούσε να συμβεί πριν από το 2040.

Στις αρχές του 2020, πριν το COVID-19 αναβαθμίσει όλες τις προβλέψεις, ο πρόεδρος της Aramco Yasir Al-Rumayyan είπε ότι οι ενεργειακές μεταβάσεις «χρειάζονται δεκαετίες, ακόμη και αιώνες» και η βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσει να σκέφτεται σε δεκαετίες.

Μιλώντας στο φόρουμ της Σιγκαπούρης, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είπε ότι ο νούμερο ένα φόβος στην παγκόσμια αγορά ήταν το δεύτερο κύμα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.