Μετά από καθυστερήσεις ετών και την επανειλημμένη αναβολή της ημερομηνίας έναρξης, η νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του EnEx, που στηρίζεται στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Μοντέλου Στόχος (Target Model) αποτελεί γεγονός. Ήδη από εχθές ξεκίνησε η λειτουργία της προ ημερήσιας αγοράς ( Day Ahead Market -DAM) μέσω της κατάθεσης προσφορών από προμηθευτές και παραγωγούς ενώ σήμερα (2/11) ακολουθεί η ενδοημερήσια αγορά (intra day market) και η αγορά εξισορρόπησης (balancing market) η οποία διαχειρίζεται από τον ΑΔΜΗΕ αλλά εκκαθαρίζεται από το EXE. Με την προθεσμιακή αγορά παραγωγών επί της ηλεκτρικής ενέργειας (electricity futures market) να έχει ξεκινήσει στο ΕΧΕ ήδη 

από τον περασμένο Μάρτιο. Μπορεί οι νέοι όροι και έννοιες που εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να ακούγονται πρωτόγνωροι και το όλο σύστημα λειτουργίας ταυτόχρονα των τεσσάρων (4) αγορών να φαντάζει ως μια πολυσύνθετη υπόθεση, όμως στην χονδροεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά αποτελούν καθημερινότητα εδώ και χρόνια.

Απλούστατα τώρα, μετά από πολλούς μήνες εντατικής προετοιμασίας (για να υπερκαλυφθούν οι καθυστερήσεις χρόνων) η χώρα μας συμμορφώνεται με μια θεμελιώδη υποχρέωση της απέναντι στην ΕΕ, καθώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιας αγοράς που θα αίρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές, θα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ εθνικών αγορών και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους με ίσους όρους, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ωφεληθεί τελικά ο καταναλωτής.

Oλοκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ