Απαντήσεις σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που άπτονται των ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό κλάδο αλλά και στο φλέγον πρόβλημα με την ευρωστία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ έδωσε από του βήμτος του συνεδρίου Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην ρευστότητα του ΕΛΑΠΕ, προανήγγειλε την άμέση παρέμβαση του υπουργείου, 

που θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, στη διαβούλευση με τους φορείς που ολοκληρώθηκε αλλά και στα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Είπε δε χαρακτηριστικά: «Όταν θα την παρουσιάσουμε, νομίζω ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι μια δίκαιη παρέμβαση με δύο μηνύματα: πρώτον, την εξασφάλιση χωρίς καμία αμφιβολία της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και δεύτερον, την καλύτερη συνολικά λειτουργία της αγοράς. Κοινός παρονομαστής θα είναι η στήριξη στην πράξη της λειτουργίας των ΑΠΕ που αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική.»

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι πυξίδα για τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει μια παρέμβαση με ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, έναν οικονομικό και έναν διαρθρωτικό, χωρίς, όμως να αποσαφηνίσει το εάν στην πρωτοβουλία θα περιλαμβάνεται το ΕΤΜΕΑΡ και οι προμηθευτές.

Ακόμη, αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει, σε συνεργασία με ομάδα ειδικών που θα συσταθεί, τη δυνατότητα να προωθήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, μια τεχνολογία που, όπως είπε, «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.»

Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην προώθηση μικρών έργων ΑΠΕ στις λιγνιτικές περιοχές, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΔΕΗ να προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους τους να μετατραπούν σε επενδυτές στα έργα που σχεδιάζει.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως, στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να εκδοθεί, στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η απόφαση της ΡΑΕ για το επιτρεπόμενο έσοδο και το WACC για το 2020, για να ακολουθήσει τον επόμενο μήνα, η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, γεγονός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων επενδυτών στο διαγωνισμό.

Ο υπουργός συνέχισε, λέγοντας πως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επενδυτική ημέρα της ΔΕΗ και κατόπιν θα ξεκινήσουν τα market test για τον ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που σημαίνει ότι θα εκκινήσει, πρακτικά, η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα τέλη της άνοιξης, ή το αργότερο στο α΄ εξάμηνο του 2021. Όπως προβλέπει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή ακριβώς έχει αναλάβει η ΔΕΗ να τις «τρέξει», ενώ εκτίμησε ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποβεί ένεση για τα ταμεία της Επιχείρησης, παράλληλα με το άνοιγμά της στις ΑΠΕ και την κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων της.

Όσον αφορά στην αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει, εντός του Νοεμβρίου, την απόφαση για το πλαίσιο τιμολόγησης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ΛΑΡΚΟ, λέγοντας πως «φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής» και εξήγησε πως ύστερα από την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, προχωρούν αμέσως οι δύο διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για την Λάρυμνα και του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας.

«Ελπίζουμε ότι θα εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίζει τη δραστηριότητα νικελίου με βιώσιμους όρους», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, εκδηλώνοντας την ικανοποιήσή του για τη συνεργασία των υπουργείων και των φορέων για το θέμα του συγχρονισμού των δύο διαγωνισμών, που, όπως είπε, θα τεθούν σε κίνηση το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε.

Τέλος, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη λειτουργία του target model, για το οποίο είπε, ότι δεν ανέκυψαν ιδιαίτερα προβλήματα.