TotalEnergies: Πλωτή Ανεμογεννήτρια θα Παρέχει Ενέργεια σε Υπεράκτια Πλατφόρμα στη Βόρεια Θάλασσα

TotalEnergies: Πλωτή Ανεμογεννήτρια θα Παρέχει Ενέργεια σε Υπεράκτια Πλατφόρμα στη Βόρεια Θάλασσα
energia.gr
Δευ, 2 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:06

Η TotalEnergies ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού έργου που συνίσταται στην εγκατάσταση μιας πλωτής ανεμογεννήτριας 3MW για την παροχή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην υπεράκτια πλατφόρμα Culzean, στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας στη Βόρεια Θάλασσα. Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι το σχέδιο 

αυτό θα «ανοίξει έτσι το δρόμο για ένα καινοτόμο μοντέλο απαλλαγής από τον άνθρακα».

Η πλωτή ανεμογεννήτρια θα βρίσκεται 2 χλμ. δυτικά της πλατφόρμας Culzean (φωτογραφία) και 220 χλμ. από τις ακτές της Σκωτίας. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025 και θα καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της Culzean σε ηλεκτρική ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το μηχάνημα θα εγκατασταθεί σε ένα ημιβυθιζόμενο πλωτό με ελαφρύ και αρθρωτό κύτος που σχεδιάστηκε από την Ocergy, επιτρέποντας την ταχεία συναρμολόγηση και συνεπώς τη βελτιστοποίηση του κόστους.

Η διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης της TotalEnergies, Marie-Noëlle Semeria, δήλωσε: «Το έργο θα είναι ένα από τα σημαντικότερα της TotalEnergies. Αυτό το καινοτόμο πιλοτικό έργο έχει ως στόχο να καταδείξει τη σκοπιμότητα της υβριδικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπεράκτια εγκατάσταση, συνδυάζοντας την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από πλωτή ανεμογεννήτρια με την υφιστάμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοστρόβιλους.

«Αποσκοπεί επίσης στην αξιολόγηση μιας υποσχόμενης πλωτής ιδέας για το μέλλον της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας».

Το εν λόγω πιλοτικό έργο επιλέχθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής σχεδίων για καινοτομία και στοχευμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο (INTOG) της Crown Estate Scotland, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να τονώσει τη χρήση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την άμεση τροφοδοσία των πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. υπεράκτιο φυσικό αέριο.