«Κλειδώνουν» οι εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών μέσα στο 2020 αλλά και οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2021. Το «κακό» σενάριο που είχε παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου γίνεται πλέον το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο θα στηριχτούν όλα τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού. Το πρώην δυσμενές και νυν βασικό σενάριο προβλέπει ότι η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει τελικώς το 10% και ότι η ανάκαμψη του 2021 δεν θα είναι μεγαλύτερη

από 4,5%-5%. Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχτεί από φέτος στο 204%-206%, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι θα παραμείνει πάνω από το 200% και την επόμενη χρονιά. Όσο για το έλλειμμα, όπως έγραφε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η τελική εκτίμηση θα εξαρτηθεί από το αν θα συνυπολογιστούν τελικώς οι δαπάνες που αντιμετωπίζονται ως «χρηματοδοτικές διευκολύνσεις» των οφειλετών.

Πάντως, στον προϋπολογισμό του 2021 θα εγγραφεί πρόβλεψη για περισσότερα μέτρα στήριξης, καθώς η φετινή χρονιά κλείνει με την πανδημία να είναι στο χειρότερο σημείο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε.

Επίσης, και για το 2021 η Ελλάδα θα εκτελέσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δανεισμού, αντίστοιχο με αυτό του 2020, κατά το οποίο η χώρα δανείστηκε 12 δισ. ευρώ (και χωρίς να αποκλείεται νέος δανεισμός μέχρι το τέλος του χρόνου).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», τα μέτρα στήριξης του επόμενου έτους αναμένεται να αυξηθούν από τα 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί (το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης) ακόμη και στα 6-7 δισ. ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας.

Ήδη έχει εξαγγελθεί νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής και στις αρχές του 2021, καθώς -απ’ ό,τι φαίνεται- δεν θα υπάρξει ομαλοποίηση των συνθηκών στην αγορά μέσα στον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί περαιτέρω επέκταση των μέτρων στήριξης.

(Από τη Ναυτεμπορική)