GE Renewable Energy: Πιστοποιητικό Πλήρους Τύπου από την DNV GL.για την Ανεμογεννήτρια Haliade-X 13MW

GE Renewable Energy: Πιστοποιητικό Πλήρους Τύπου από την DNV GL.για την Ανεμογεννήτρια Haliade-X 13MW
energia.gr
Παρ, 13 Νοεμβρίου 2020 - 11:45

Το πρωτότυπο Haliade-X 13MW της GE Renewable Energy, η ισχυρότερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο σε λειτουργία, έχει λάβει πιστοποιητικό πλήρους τύπου από την DNV GL. Αυτή η πιστοποίηση πλήρους τύπου, που ακολουθεί μια προσωρινή πιστοποίηση τύπου που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση ότι οι νέες τουρμπίνες θα λειτουργούν με ασφάλεια, αξιόπιστα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδιασμού. Η πιστοποίηση πλήρους τύπου είναι ένα «βασικό βήμα» για να επιτρέψει στους πελάτες να λάβουν χρηματοδότηση κατά την αγορά των στροβίλων.

Η πιστοποίηση του Haliade-X περιελάμβανε μια σειρά δοκιμών σε ένα πρωτότυπο 12MW που βρίσκεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, καθώς και δοκιμές των λεπίδων 107 μέτρων της τουρμπίνας στο κέντρο Catapult υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας (ORE) του Ηνωμένου Βασιλείου στο Blyth του Ηνωμένου Βασιλείου και τον άνεμο της Μασαχουσέτης Τεχνολογικό Κέντρο Δοκιμών στη Βοστώνη, ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας υπεράκτιων αιολικών της GE Renewable Energy, Vincent Schellings, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα βασικό ορόσημο για εμάς, καθώς δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση κατά την αγορά του Haliade-X. Ο συνεχιζόμενος στόχος μας είναι να τους παρέχουμε την τεχνολογία που χρειάζονται για να οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη του υπεράκτιου ανέμου, καθώς γίνεται μια ολοένα πιο προσιτή και αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Στην DNV GL προβλέπουμε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα παράγει σχεδόν το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2050».

Μια ανεμογεννήτρια GE Haliade-X 12MW μπορεί να παράγει έως και 67 gigawatt-ώρες ακαθάριστης ετήσιας παραγωγής ενέργειας, παρέχοντας αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 16.000 ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Το Haliade-X έχει επιλεγεί ως η προτιμώμενη ανεμογεννήτρια για τα 120MW Skipjack και 1100MW Ocean Wind στις ΗΠΑ.

Η GE Renewable Energy ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πρωτότυπο έχει βελτιστοποιηθεί και λειτουργεί τώρα με ισχύ 13MW.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει να λάβει πιστοποιητικό τύπου για το Haliade-X στα 13MW το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η υπεράκτια ανεμογεννήτρια Haliade-X 13MW θα χρησιμοποιηθεί στις δύο πρώτες φάσεις του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου, με σύνολο 190 μονάδων που θα εγκατασταθούν από το 2023.