Ενέσεις Αισιοδοξίας

Μετά ένα δεκάμηνο ακραίας καταθλίψεως σε επίπεδο παγκόσμιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και των δραματικών συνεπειών της στους πολίτες ή στην οικονομία γενικότερα, η ανθρωπότητα είχε απόλυτη ανάγκη μιας ισχυρής δόσεως αισιοδοξίας. Η ανακήρυξη του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν από τα αμερικανικά ΜΜΕ σε νικητή των εκλογών, πριν από την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων σε κρίσιμες πολιτείες, ήταν μια ένεση «πολιτικής αισιοδοξίας», την οποία συμμερίσθηκαν και Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά αμφισβήτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η συνέχεια θα κριθεί στα δικαστήρια, όπου ο κ. Τραμπ εν μέρει θα δικαιωθεί –πιθανώς στην Πενσιλβάνια– αλλά ταυτόχρονα θα «νομιμοποιηθεί» και η εκλογή του κ. Μπάιντεν με αναγνώριση της νίκης του από τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ. Διότι άλλως η διακηρυχθείσα υπόσχεση του κ. Μπάιντεν ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών είναι άνευ περιεχομένου εάν δεν υπάρξει τρόπον τινά ένας «ιστορικός συμβιβασμός»

του Κώστα Ιορδανίδη
Σαβ, 14 Νοεμβρίου 2020 - 09:15

Η δεύτερη ισχυρότατη δόση αισιοδοξίας ήταν η ανακοίνωση των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και BioNTech για την ανακάλυψη εμβολίου με αποτελεσματικότητα 90%. Η ημερομηνία ανακοινώσεως του εμβολίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θεωρήθηκε από ορισμένους ότι είχε χροιά και κίνητρα πολιτικά. Διόλου απίθανο αλλά και σύνηθες και άνευ σημασίας πρακτικώς.

Διέγερση και υπερηφάνεια προκάλεσε το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Pfizer –παρεμπιπτόντως η εταιρεία ανακάλυψε και το viagra– είναι ο Αλβέρτος Μπουρλά. Ελληνας, Θεσσαλονικιός, Εβραίος Σεφαρδίτης, που οι γονείς του διώχθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech που συνεργάσθηκε με την Pfizer για την κατασκευή του εμβολίου ανήκει και διευθύνεται από δύο Αλεβίτες Τούρκους, τον Ugur Sahin και την Ozlem Tureci, οι οικογένειες των οποίων μετανάστευσαν στη Γερμανία. Οι λόγοι του εκπατρισμού τους ήταν προφανώς οικονομικοί, αλλά ούτως ή άλλως οι Αλεβίτες υφίστανται συχνότατα διακριτική εις βάρος τους μεταχείριση από κάποιες τουρκικές κυβερνήσεις.

Συμπτωματικό ότι και οι τρεις τους κατάγονται από θρησκευτικώς μειονοτικές οικογένειες. Και όσον αφορά εις τις «ενέσεις αισιοδοξίας» που δέχθηκε η ανθρωπότητα, δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ποία η αποτελεσματικότης τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 12/11/2020)

Διαβάστε ακόμα