'Ενας Αμπελώνας Τύπου Αυστραλίας στη Ροδόπη- Το Κτήμα Κίκονες Συνδυάζει Ποιότητα και Εξωστρέφεια

Ενας Αμπελώνας Τύπου Αυστραλίας στη Ροδόπη- Το Κτήμα Κίκονες Συνδυάζει Ποιότητα και Εξωστρέφεια
Γιώργος Χατζηλίδης* 
Δευ, 16 Νοεμβρίου 2020 - 12:57

Τι δουλειά έχει ένας… αυστραλέζικος αμπελώνας στη Ροδόπη; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία της Μελίνας Τάσσου, μίας εκ των δύο δημιουργών του Κτήματος Κίκονες, του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα οινοποιείου της περιοχής, με το ξεχωριστό κρασί που βρίσκει κανείς σε fine dining εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η κ. Τάσσου είχε από μικρή έφεση στον πειραματισμό. Μικρή ήθελε να γίνει χημικός, μετά αρωματοποιός,

 

λίγο αργότερα σεφ. Με σπουδές στη Γεωπονική του ΑΠΘ, αποφάσισε να στραφεί στον οινολογία για να συνδυάσει τη... γεύση με το άρωμα. «Πάντα με γοήτευε το πόσο ελάχιστα απέχει μία ωραία μυρωδιά από μία άσχημη, αρκεί απλώς να αλλάξεις ένα στοιχείο μέσα στην ένωση για να κάνεις μία μεγάλη διαφορά», δηλώνει στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», προσθέτοντας ότι αυτή η έμφυτη περιέργειά της αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την επαγγελματική ενασχόλησή της με τον οίνο.

Κάπως έτσι βρέθηκε στο Μπορντό, όπου σπούδασε Οινολογία, για να ακολουθήσει η συμμετοχή της σε τρύγους στη Βουργουνδία και μετά στη Βικτώρια της Αυστραλίας, όπου μάλιστα εργάστηκε για το οινοποιείο Brown Brothers. Η επιστροφή της στην Κομοτηνή απλώς επιβεβαίωσε μια πορεία που αποδείχθηκε προδιαγεγραμμένη: Από κοινού με τον αδελφό της, Βασίλη Τάσσου, γεωπόνο με σπουδές στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ τροφίμων, δημιούργησαν το 2004 το Κτήμα Κίκονες στην παλιά βιοτεχνία του πατέρα τους. Αρχικά αξιοποίησαν 15 στρέμματα οικογενειακής κληρονομιάς, στα οποία ο αμπελώνας δεν στήθηκε με το κλασικό «γαλλικό» στιλ που συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά με το αυστραλέζικο. Το όνομα Κίκονες, πάντως, είναι εμπνευσμένο από την αρχαία θρακική φυλή που κατοικούσε στη Μαρώνεια, η οποία αποτελεί ίσως την αρχαιότερη αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης.

Πολύ γρήγορα το Κτήμα Κίκονες άρχισε να ξεχωρίζει για την ποιότητά του, σαρώνοντας τα βραβεία στους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο Decanter στο Λονδίνο. Καθόλου τυχαία, το Κτήμα Κίκονες ήταν μεταξύ των δύο επιχειρήσεων που επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την τριήμερη επίσκεψή της στη Θράκη τον περασμένο Μάιο.

«Οι εμπειρίες μου στο εξωτερικό με βοήθησαν να σκέφτομαι “έξω από το κουτί” και γι’ αυτό επιλέξαμε να αναπτύξουμε έναν αμπελώνα τύπου Αυστραλίας. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση στη χώρα μας, το μικροκλίμα της Ελλάδας ταιριάζει περισσότερο με τις Αυστραλίας παρά με της Γαλλίας. Υιοθετήσαμε, λοιπόν, τη μέθοδο VSP (Vertical Shoot Positioning), με τη χρήση της οποίας τα σταφύλια σκιάζονται και προστατεύονται από την έντονη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ωρίμασής τους. Στον αμπελώνα μας τα σταφύλια βρίσκονται ένα μέτρο πάνω από τη γη, ώστε να περνάει ο δροσερός αέρας από κάτω και να διατηρεί τη φυσική οξύτητά τους», σημειώνει κ. Τάσσου.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι; «Μας ενδιαφέρει η διείσδυση σε νέες αγορές, αλλά αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε είναι να θυσιάσουμε την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Αυτό που προσφέρουμε δεν μπορεί να παραχθεί σε μαζική παραγωγή γιατί θα χαθεί ο ανθρώπινος παράγοντας, που στη δική μας περίπτωση είναι πανταχού παρών, είναι όρος δημιουργίας. Σχηματικά, λοιπόν, θα πω ότι στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε τουλάχιστον ένα κρασί μας στο καλύτερο high end εστιατόριο κάθε πρωτεύουσας του κόσμου», σημειώνει καταλήγοντας η κ. Τάσσου.

(Από τη Ναυτεμπορική)