Ο Louis Katsos, ιδρυτής και πρόεδρος του EMBCA, προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του πάνελ, στους οποίους περιλαμβάνονταν οι κκ. Κωνσταντίνος Δρούγος, Αντιπρόεδρος του EMBCA, καθ. Μιχάλης Κάρμης, καθηγητής στην έδρα Μεταλλουργίας και Μεταλλευτικής Μηχανικής – Διευθυντής του Virginia Center for Coal and Energy Research at Virginia Tech., Στράτος Ταβουλαρέας. Ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος και ευρέως αναγνωρισμένος ειδικός σε θέματος ενέργειας με μακρά υπηρεσία στη θέση του Global Lead for Power της IFC Ουάσιγκτων, ο νομικός σύμβουλος και πρώην Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δρ. Σωτήρης Μανωλκίδης, Δρ. Γιάννης Μπασιάς, γεωλόγος πετρελαίου και πρώην πρόεδρος και Δνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ΑΕ και William H. Laitinen, Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Η συζήτηση εξέτασε σχεδόν όλες τις πτυχές της τρέχουσας ενεργειακής κατάστασης της Ελλάδας και επικεντρώθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πόρων της χώρας, τόσο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και των ορυκτών καυσίμων. Κοινός τόπος των συμμετεχόντων ήταν ότι λόγω της αυξανόμενης χρήσης φυσικού αερίου, η οποία θα υπερβεί τα 6,0 bcm φέτος και ενδέχεται να διπλασιαστεί έως το 2025, η ανάγκη εκμετάλλευσης των σημαντικών πόρων φυσικού αερίου της χώρας είναι κάτι παραπάνω από προφανής.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ταχύτατη απαλλαγή της Ελλάδας από τη χρήση άνθρακα δέχθηκε πυρά καθώς με αυτό τον τρόπο η χώρα δεσμεύεται να αποδυναμώσει τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό της και να αυξήσει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της, η οποία στο 75% θεωρείται εξαιρετικά υψηλή σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. (Η μέση ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ είναι 52%). Τονίστηκε, παράλληλα, η έλλειψη, εκ μέρους της κυβέρνησης, μιας σαφώς καθορισμένης στρατηγικής για την απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καθώς δεν παρουσίασε πρακτική εναλλακτική λύση στην αντικατάσταση της εγκατεστημένης χωρητικότητας 4,0 GW μονάδων άνθρακα, ενώ αγνοεί εντελώς την τεχνολογία Carbon Capture and Storage (CCS) αλλά και άλλες μορφές διαχείρισης λιγνίτη προσαρμοσμένων στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η ιδέα της μεγιστοποίησης της εγχώριας παραγωγής ενέργειας ως μέσου ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας ενόψει των τελευταίων απειλών της εθνικής ,ας κυριαρχίας από την Τουρκία, συζητήθηκε ευρέως και κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Συνολικά, αυτό το συνολικά δίωρο webinar που διοργάνωσε το EMBCA με την συμμετοχή υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προσέλκυσε χιλιάδες θεατές και βοήθησε να φέρει στα σπίτια τους το μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη μίας συνολικής ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, που θα στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των πιθανών τοπικών ενεργειακών πόρων και όχι μόνο στις ΑΠΕ. Μάλιστα, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει επειγόντως την τρέχουσα ενεργειακή της πολιτική, ώστε να υιοθετήσει μια πιο περιεκτική προσέγγιση.
Δείτε εδώ το video της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το EMBCA, με θέμα την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας: