Τα δέκα σημεία, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ, μετά το 2030, μπορεί να θεωρείται ό,τι πιο τολμηρό έχει παρουσιάσει έως τώρα το Λονδίνο, για το Κλίμα, όμως δεν επαρκεί για να εκπληρωθεί ο φιλόδοξος στόχος μηδενισμού των εκπομπών.
Σε αντίθεση, η Γερμανία έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για το Κλίμα, ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει ότι 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της, θα έχουν θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Για τους επικριτές της κυβέρνησης, μόνο ένα κλάσμα της χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη αφορούν πραγματικά νέα σχέδια και τονίζουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται υποσχέσεις, αλλά ένα φιλόδοξο σχέδιο που να ανταποκρίνεται στην κλίμακα της πρόκλησης που ορθώνεται μπροστά της και το οποίο θα είναι σε θέση να υπηρετήσει και τον έτερο σκοό, δηλαδή, αυτό που αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι ελλείψεις που εντοπίζονται στο κυβερνητικό σχέδιο εντοπίζονται στο πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα φορολογεί τον άνθρακα και στο πώς θα αναβαθμιστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, για τα οποία ο Μπόρις Τζόνσον δεν είπε απολύτως τίποτε. Βέβαια, ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Άλοκ Σάρμα, διευκρίνησε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τις πράσινες χρηματοδοτήσεις και πως οσονούπω, θα δημοσιευτεί η επισκόπηση των δαπανών στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετες κεφαλαιακές δεσμεύσεις.
Για παράδειγμα, η πυρηνική βιομηχανία ελπίζειότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως ο ύψους 20 δισ. λιρών σταθμός Sizewell C, καθώς και για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (modular reactors), πέραν των 300 εκατ. λιρών που ανακοινώθηκαν από τον κ. Τζόνσον.
Η κυβέρνηση αναμένεται, επίσης, να δημοσιεύσει μια Εθνική Στρατηγική για τις Υποδομές καθώς και την από μακρόν αναμενόμενη Λευκή Βίβλο για την Ενέργεια, πριν από το τέλος του έτους.
Ο Κρις Σταρκ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή,που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το σχέδιο των δέκα σημείων θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών, αλλά τόνισε πως δεν πρόκειται να οδηγήσει στο μηδενισμό τους, που είναι εκπεφρασμένος στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για 2050.
«Είναι ένα όραμα, αλλά δεν είναι σχέδιο», είπε ο κ. Σταρκ και πρόσθεσε ότι το επόμενο 12μηνο θα χρειαστεί να εργαστούμε πολύ σκληρά.»
Όσον αφορά στις εκπομπές, το σχέδιο είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις μεταφορές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που μοιάζει να μην ελήφθη υπόψη στη χάραξη της νέας στρατηγικής, είναι ότι η κυβέρνηση θα χορηγεί εκπτώσεις φόρου σε πετρελαϊκές εταιρείες, ταυτόχρονα με τον καθορισμό χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στα κέρδη τους, μετά τις μεταβολές του φορολογικού κώδικα, το 2016!

(Γράφημα που απεικονίζει τις κύριες πηγές εκπομπών CO2 στο Η.Β. Πηγή: Ft.com)
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα εξοικονομήσει περισσότερους από 180 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την περίοδο 2023- 2032, δηλαδή, ποσότητα που είναι λίγο περισσότερο από τις μισές ετήσιες εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα.
Προβλέπεται επίσης να παράξει περισσότερες από 40 δισ. λίρες σε ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση. Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στο Ηνωμένο Βασίλειο πηγάζει από την ανάγκη της κυβέρνησης να βελτιώσει τις πολιτικές της για το Κλίμα, ενόψει των συνομιλιών του ΟΗΕ πιο γνωστών ως COP26, που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος στην Γλασκόβη. Υπ’αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Δεκεμβρίου, στην επέτειο των πέντε ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, τον καθορισμό ενός νέου στόχου μείωσης των εκπομπών στη χώρα, με έτος αναφοράς το 2030.
Μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνει την προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα, και την απομάκρυνση 10 εκατομμυρίων τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα, ή ποσοστό 3 – 4% του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, έως το 2030. Όμως, αυτές οι επιδόσεις κρίνονται ανεπαρκείς, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν, φλεγματικά, πως δεν πρόκειται να μηδενιστούν οι εκπομπές το 2050, ακόμα κι αν όλοι στη χώρα αποφασίσουμε να οδηγούμε ποδήλατα…
Οι ίδιοι κύκλοι κρίνουν, όμως ότι η δέσμευση 10 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως, έως το 2030, αποτελεί ένα πολύ ευπρόσδεκτο ορόσημο, αλλά τόνιζαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τριπλασιάσει τις επιδόσεις του έως το 2050. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η χρηματοδότηση να αυξηθεί κατά 24 δισ. λίρες ετησίως στην προσεχή τετραετία. Το επίπεδο χρηματοδότησης που είχε προτείνει η κυβέρνηση ήταν ανεπαρκές, πρόσθεσε. «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η κλίμακα χρηματοδότησης πρέπει να είναι επιπλέον 24 δισ. λίρες ετησίως.
Aκόμη, το σχέδιο προβλέπει την ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα πρέπει να φθάσουν στα 40 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, ήτοι, τέσσερις φορές περισσότερο από το υφιστάμενο επίπεδο που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Παράλληλα το υδρογόνο θα πρέπει να φθάσει σε ισχύ τα 5 χαμηλής παραγωγικότητας σε άνθρακα, έως εκείνο το έτος, ενώ προβλέπεται η περαιτέρω διείσδυση του εμπλουτισμένου φυσικού αερίου, που περιέχει 20% υδρογόνο, έως το 2023.

Ακόμη το σχέδιο προβλέπει την χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων έργων στον τομέα της ατομικής ενέργειας, με 525 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 310 εκατομμύρια θα αφορούν σε νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τον τερματισμό της πώλησης νέων οχημάτων βενζίνης και ντίζελ έως το 2030, δηλαδή, δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, κατά τρόπο ώστε να υποβοηθηθεί η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, ενώ για τις Δημόσιες Μεταφορές έχουν δεσμευτεί 5 δισ. λίρες για την προώθηση της μετακίνησης πεζή, με ποδήλατα και με λεωφορεία.
Ακόμη, προβλέπεται η υποστήριξη ερευνητικών πρωτοβουλιών για την προώθηση λύσεων αεροιπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ σε ό,τι αφορά στις κατοικίες και τα δημόσια κτίρια, ο στόχος είναι η εγκατάσταση 600.000 αντλιών θερμότητας ετησίως, έως το 2028, σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία.
Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, τη δέσμευση 10 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, με τις νέες χρηματοδοτήσεις να αυξάνουν το συνολικό ποσό κατά 200 εκατ. λίρες, στο 1 δισ. λίρες, με την παράλληλη φύτευση 30.000 εκταριών νέων δέντρων σε ετήσια βάση, ενώ τέλος, προβλέπει τη μετατροπή του λονδρέζικου Σίτι σε παγκόσμιο κέντρο πράσινης χρηματοδότησης.