Τιμές Ρεκόρ για Τρόφιμα και Μέταλλα, Λόγω Πετρελαίου

Παρά την προσωρινή απ’ ότι φαίνεται πτώση της τιμής του αργού στο NYMEX της Ν. Υόρκης – χθες έκλεισε στα 96,9 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με τα 100 δολάρια που έφθασε την περασμένη εβδομάδα – οι αγορές φαίνεται πως έχουν ήδη προεξοφλήσει όχι μόνο επάνοδο στα 100 δολάρια, αλλά κατά πολύ υπέρβαση αυτού του επιπέδου.
Διεθνή Πρακτορεία
Τετ, 9 Ιανουαρίου 2008 - 02:15

Παρά την προσωρινή απ’ ότι φαίνεται πτώση της τιμής του αργού στο NYMEX της Ν. Υόρκης – χθες έκλεισε στα 96,9 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με τα 100 δολάρια που έφθασε την περασμένη εβδομάδα – οι αγορές φαίνεται πως έχουν ήδη προεξοφλήσει όχι μόνο επάνοδο στα 100 δολάρια, αλλά κατά πολύ υπέρβαση αυτού του επιπέδου. Δεν είναι λίγοι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) εκείνοι που προεξοφλούν διπλασιασμό της τιμής στα 200 δολάρια το βαρέλι, και μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους. Πάντως τα δικαιώματα αγοράς πετρελαίου στην τιμή αυτή έχουν 10πλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο, καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί διεθνώς κατά 2,5% το 2008 σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του IEA.

 

Το νέο κρούσμα έντασης μεταξύ Ιράν και Δύσης που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα στενά του Ορμούζ όταν απειλήθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ και του Ιράν δεν στάθηκε αρκετό για να αντισταθμίσει τους φόβους για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομία, ούτε τον παράγοντα του καιρού, με τις θερμοκρασίες σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ και τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 38,5% μικρότερη της φυσιολογικής αυτή την χρονική περίοδο. Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται εν μέρει στα επίσημα στοιχεία που φέρουν την ανεργία στις ΗΠΑ αυξημένη κατά 5% τον Δεκέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, άλλη μία ένδειξη ότι η οικονομία της υπ’ αριθμόν 1 μεγαλύτερης καταναλώτριας ενέργειας χώρα στον κόσμο βρίσκεται ήδη καθ’ οδών για ύφεση.

 Το ακριβό πετρέλαιο όμως έχει επιπτώσεις και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα και τα μέταλλα. Η γερμανική τράπεζα Commerzbank εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας την εκτίμηση πως οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στις αγορές εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα ερχόμενα δύο-τρία χρόνια, με εκείνη π.χ. της ακατέργαστης ζάχαρης να εκτινάσσεται κατά 20%, λόγω της χρήσης της στην παραγωγή αιθανόλης. Ακατέργαστη ζάχαρη, καλαμπόκι και βαμβάκι θα βρεθούν στην κορυφή των αυξήσεων, ενώ οι αγρότες πιθανόν να στραφούν φέτος στην καλλιέργεια δημητριακών και σόγιας, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 75% (εκείνη της σόγιας κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη ρεκόρ 34 ετών μετά την άνοδο της πετρελαϊκής τιμής στα 100 το βαρέλι).