Η διαδικασία της απλοποίησης των διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο θέτουν κατά καιρούς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Η παρουσίαση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του νέου πληροφοριακού συστήματος έρχεται να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος, με την γενική γραμματέα ενέργειας 

και ορυκτών πρώτων υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου να υπογραμμίζει πως η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων αποτελεί ένα στοίχημα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.Οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση είναι συγκεκριμένοι. Μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ και το 2030 στην πράξη το 64% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Στον ορίζοντα φαίνεται πως αρχίζει να ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τεχνολογίες, όπως τα πλωτά υπέρακτια αιολικά πάρκα. 

«Ο Νοέμβριος τυγχάνει να είναι ο μήνας ορόσημο για την ΡΑΕ καθώς μεταβήκαμε στο target model και μπορούμε να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά πλαίσια» ανέφερε χθες σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Σημείωσε πως η παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος  εκφράζει την επιδίωξη να περιοριστούν τα εμπόδια για τους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο ειδικός επιστήμονας και συντονιστής του Τμήματος Σχεδιασμού και Διενέργειας Διαγωνισμών της ΡΑΕ κ. Διονύσιος Παπαχρήστου, στην ίδια ημερίδα, ανέφερε πως το νέο σύστημα είναι καινοτόμο, αξιόπιστο και διαφανές και βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι ενισχύεται η διαφάνεια».

Η είσοδος των ενδιαφερομένων στο σύστημα θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και ανάμεσα στα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώνονται στο σύστημα θα είναι η προτεινόμενη θέση του σταθμού παραγωγής, η χρησιμοποιούμενη μορφή ΑΠΕ, η μέγιστη και εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού. Παράλληλα, θα πρέπει να επιλέγεται, αν το έργο υπάγεται στα ειδικά έργα και εάν είναι σε κορεσμένο δίκτυο. Επίσης, υπάρχει υποχρέωση της υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων, σύντομη υποβολή της τεχνικής του έργου. Στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικά έργα, όπως υβριδικοί σταθμοί, ΣΗΘΥΑ,  ηλιοθερμικοί σταθμοί, θαλάσσια αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί με ισχύ πάνω από 15MW απαιτείται τεκμηρίωση δυναμικού των ΑΠΕ, ενεργειακή μελέτη και στοιχεία τεκμηρίωσης οικονομικής δυνατότητας του φορέα για να υλοποιήσει το έργο.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα τροποποίησης μεταβίβασης και άλλων θεμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον  κ. Παπαχρήστου η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου και να είναι διαθέσιμο εντός του Ιανουαρίου. Πρόσθεσε πως με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος θα ακολουθήσει ανακοίνωση για το θέμα, ενημερώνοντας για τα πεδία που πρέπει να αποσταλούν.

Ο κ. Παπαχρήστου αναφέρθηκε και στην περίπτωση, όπου η επωνυμία της εταιρείας έχει αλλάξει, αλλά δεν έχει επικαιροποιηθεί στο  TAXIS. Τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι αυτά του TAXIS, ξεκαθάρισε. Σημείωσε πως το καλοκαίρι παρατηρήθηκε πολύ μεγάλο πλήθος λαθών αν και υπήρχε οδηγός υποβολής κυρίως ως προς τα χωρικά δεδομένα. Τέλος, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται το 2021 βελτίωση του πληροφοριακού συστήματος και επέκτασή του.