Η ανάπτυξη της γεωθερμίας σε χώρες της Αφρικής προχωράει με γοργούς ρυθμούς, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις το δυναμικό της γεωθερμικής ενέργειας σε 12 χώρες της ηπείρου, ανάμεσά τους και η Αιθιοπία είναι περισσότερο των 20.000 MW. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της παγκόσμιας κοινότητας στην παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2019, υπήρχαν γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε επτά πολιτείες

οι οποίοι παρήγαγαν περίπου 16 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, που αντιστοιχούν στο 0,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης πληροφοριών των ΗΠΑ το 2018, 27 χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, παρήγαγαν συνολικά περίπου 83 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμική ενέργεια.

Η Ινδονησία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 14 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχούσε στο 5% περίπου της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδονησίας. Η Κένυα ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός γεωθερμικής ενέργειας με περίπου 5 δισεκατομμύρια kWh, αλλά είχε το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμική ενέργεια στο 46%.

Συνολικά σε Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Ρουάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Ζάμπια, Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη, το εκτιμώμενο δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας είναι άνω των 20.000 MW. Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια.

Η άμεση χρήση των γεωθερμικών πόρων αναγνωρίστηκε ως πιθανός μετασχηματιστής για τις οικονομίες και για την επιβίωση των αγροτικών κοινοτήτων στην Αφρική μέσω κοινοτικών και μεγάλων έργων. Τα ιδρύματα ανάπτυξης και χρηματοδότησης έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν οικονομικά έργα άμεσης χρήσης.

«Η Αφρικανική Ένωση αναγνωρίζει ότι η γεωθερμική ανάπτυξη απαιτεί περιφερειακή συνεργασία, ανάπτυξη ικανοτήτων, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και διεθνή ιδρύματα για να επενδύσουν τη γεωθερμία στην περιοχή», δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο Amani Abou-Zeid, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για Υποδομές και Ενέργεια. Επανέλαβε την ανάγκη ο ρόλος των γυναικών να είναι ορατός και να ενσωματωθεί στην αλυσίδα γεωθερμικής αξίας.

Την ίδια ώρα, στην πέμπτη θέση κατατάσσεται η Τουρκία στην Ευρώπη φέτος στην αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. Προβλέπεται να προσθέσει 22,2 GW έως το 2025 και να φτάσει τα 66,8 GW, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Anadolu που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας ανήλθε στα 44,6 GW στο τέλος του 2019. Από αυτό το σύνολο, τα 28,5 GW προέρχονταν από υδροηλεκτρική ενέργεια, 7,58 GW από αιολικά έργα και 6 GW από φωτοβολταϊκά. Η γεωθερμία, η βιοενέργεια και άλλες πηγές αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα 2,52 GW.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, μαζί με την αύξηση της δυναμικότητας στην υδροηλεκτρική ενέργεια, τη βιοενέργεια και τη γεωθερμία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2025 με προσθήκη 22,8 GW.